Varuskunnan metsät: Metsähallitus jatkoi hakkuita Rautovuoressa – "Metsää on hakattu säästökohteen puolella, nykyinen toiminta on kestämätöntä"

Metsähallituksen mukaan hakkuiden ulottuminen säästökohteen puolelle johtui puhtaasta erehdyksestä.

Jyrki Pönkkä
Varuskunnan metsät: Metsähallitus jatkoi hakkuita Rautovuoressa – "Metsää on hakattu säästökohteen puolella, nykyinen toiminta on kestämätöntä"

Matti Aalto katsoo murheellisena Rautovuorella tapahtuneita hakkuita.

Jyrki Pönkkä

Metsähallitus on hakannut Keuruun entisen varuskunnan alueella säästökohteeksi merkittyä metsää.

–Metsähallitus on hakannut käytännössä kaiken lopun, mikä on heidän alue-ekologisen suunnitelmansa säästökohteiden ulkopuolella.

–Kaiken huipuksi he ovat hakanneet myös säästökohteen puolella, juuri siinä kohdalla, missä Metsähallitus esitteli viime toukokuussa säästökohdetta sidosryhmille ja toimittajille, Suomen luonnonsuojeluliiton Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Matti Aalto hämmästelee.

Luontojärjestöjen mielestä Metsähallituksen nykyinen toiminta on kestämätöntä.

–Ylipäätään kaikki selvästi yli 100-vuotiaat metsät pitäisi eteläisessä Suomessa valtion mailla säästää. Tänä vuonna valtio kerää yksityisiltä lahjoituksia Luontolahjani 100-vuotiaalle Suomelle -kampanjalla.

–On irvokasta, että valtion maita hallinnoivan Metsähallituksen oma luontolahja on hakata suojelunarvoisia metsiä.

Vaikka Rautovuoren säästökohteella tapahtuneet hakkuut ovat pinta-alaltaan pieniä, Aallon mielestä niillä on merkitystä kokonaisuudelle.

–On ikävää, ettemme voi luottaa siihen, mitä Metsähallitus valtion mailla tekee. Ei ole oikein, että kansalaiset joutuvat vahtimaan valtion toimintaa.

–Valitettavasti nyt dokumentoitu tapaus on vain pieni osa biotaloushuumassa tapahtuvaa metsälajiston ja ilmastomuutosta hillitsevien hiilivarastojen hävitystä, Aalto sanoo, viitaten muun muassa Oulujärven metsäkiistoihin.

Jyrki Pönkkä
Toukokuussa Rautovuori näytti tältä, kun Metsähallituksen suunnittelupäällikkö Niklas Björkqvist kertoi maastoretkellä alueen alue-ekologisesta suunnittelusta, erityishakkuista ja metsänuudistamisesta.

Toukokuussa Rautovuori näytti tältä, kun Metsähallituksen suunnittelupäällikkö Niklas Björkqvist kertoi maastoretkellä alueen alue-ekologisesta suunnittelusta, erityishakkuista ja metsänuudistamisesta.

Rautovuoressa alkuvuonna 2015 aloitetut avohakkuut johtivat mielenosoitukseen ja voimakkaaseen keskusteluun Metsähallituksen ja luontojärjestöjen välillä.

Metsähallituksen ja sidosryhmien edustajat suorittivat maastoretken varuskunnalta vapautuneille alueille viime toukokuussa. Tuolloin vierailtiin myös Rautovuoressa. Vielä tuolloin vaikutti siltä, että Rautovuoressa ei tehtäisi enää uusia hakkuita, eikä varsinkaan säästökohteeksi merkityllä alueella.

Osa alueesta, jolle viime toukokuussa kokoontuivat Metsähallituksen ja sidosryhmien edustajat, on kuitenkin kaadettu ja metsän raja on siirtynyt Aallon mukaan noin sata metriä.

Metsähallituksen edustajat kävivät tarkastamassa tilanteen paikan päällä keskiviikkoaamuna. Metsähallituksen suunnittelupäällikön Niklas Björkqvistin saamien tietojen mukaan metsän raja olisi siirtynyt hakkuiden takia noin 10 metriä.

–Alueen rajauksessa on tapahtunut puhdas vahinko, Björkqvist kertoo.

–Maastonauhoitusta oli hävinnyt ja sitä jouduttiin hakkuun yhteydessä paikkaamaan ilman gps-laitetta.

Björkqvistin mukaan tapahtunut erehdys on monen asian summa.

–Yksi syy tähän on, että kun hakkuu vuonna 2015 keskeytyi, ei hakkuun tarkkaa rajaa ollut tietojärjestelmässä, minkä takia säästökohteen raja ei ollut tarkka.

Björkqvist mainitsee myös, että alueen alkuperäisellä nauhoittajalla oli gps, mutta kun nauhoitusta paikattiin, ei laitetta ollut käytössä.

–Alueella ei myöskään ole selvää luontaista rajaa ja vaikka gps olisi ollut käytössä, niin senkin virhemarginaali on noin 10 metriä.

Björkqvist harmittelee, että tämän kaltainen virhe sattui juuri Rautovuoren alueella.


Lue myös nämä


Kommentit (13)

  • Nimetön

    KYllä Suomessa on asiat hyvin kun tälläisesta asiasta kannattaa tehdä kysely, Risukoita piisaa Keuruullakin ja soita riittävästi.

  • meri

    Niin, omassa metsässä tämä pienen pieni ylity tapahtui, ei vieraan metsässä, kuten joku arveli. Tälläisestä mitättömästä tohusta pitää nyt tämmöinen älämölö nostattaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio