Siunausta satavuotiaalle Suomelle

Onni Haapala

LUKIJALTA Tuhansien vuosien taistelu Pohjolan pyryjä ja pakkasia vastaan karaisi suomalaiset vastustamaan vuosisatojen ajan myös valloittajia, joita tuli vuoroin lännestä ja idästä. Sata vuotta sitten kuitenkin suomalainen sisu, isänmaan rakkaus ja vapaudenkaipuu sekä usko parempaan huomiseen synnyttivät peruspilarit itsenäiselle Suomelle.

Vaikka maa suurien uhrien kautta saavutti itsenäisyyden, eivät uhkat väistyneet, vaan jouduttiin sotiin rajojemme puolustamiseksi.

Isät, nuorukaiset ja lotat sotarintamalla, äidit lapset ja vanhukset kotirintamalla sekä vahva rukousrintama halki Suomen taistelivat kodin, uskonnon ja Isänmaan puolesta. Liian moni palasi kotiseudun multiin kaikkensa antaneena.

Ja liki puoli miljoonaa suomalaista joutui jättämään kotiseutunsa ja kaiken vaivannäön hedelmät pakkoluovutettuun Karjalaan.

Itse synnyin suurten ikäluokkien pariin sotien jälkeen. Pyryt pakkasineen, pula-ajat ja sodat eivät olleet Suomi-neitoa lannistaneet. Nuoruudesta saakka oli kovia koettu, mutta myös onnenpäiviä oli tielle osunut.

Tulevaisuus ja toivo heijastuivat lapsille annetuissa nimissä, kuten Taisto, Voitto, Onni, Toivo, Uljas, Lahja, Toive, Usko, Lotta, Taimi, Arvo ja Aarre.

Itsenäisyyttä pohtiessani nousee syvä kunnioitus ja kiitollisuus eletyistä vapauden vuosista ja saamastani elämän esimerkistä sekä huolenpidosta äiti-Suomen helmoissa.

Olenhan saanut etuoikeuden elää perheineni rauhassa ja hyvinvoinnissa, jonka edeltä menneet ovat luoneet. Raskasta varmaan oli, kun Suomen helmoista leikattiin Karjalan alue ja toinen käsivarsi katkaistiin Petsamon seudulta.

Valtava uudisrakentaminen ja korpien raivaus sotien jälkeen kulutti Suomen voimavaroja lähes äärimmilleen. Kaikesta oli pulaa. Tuskaisen jälleenrakennuksen keskelle lankesivat valtavat sotakorvaukset Neuvostoliitolle.

Pariisin rauhansopimuksessa määrättiin Suomi maksamaan 300 miljoonan kultadollarin korvaus, jonka arvo nykyrahassa on noin 4 miljardia euroa. Tavaraa luovutettiin kaikilta teollisuuden ja kaupan aloilta valtavat määrät.

Muun muassa vetureita noin 700 ja laivoja noin 500 kappaletta, koottavia puutaloja 400 000 neliömetriä, paperikoneita, satoja tonneja kaapeleita ja sähkölaitteita, lankarullakoneita ja lankaa rullineen 470 miljoonaa kappaletta.

Pelkästään metalliteollisuuden tuotteet vaativat 140 000 junanvaunua kuljetukseen. Vaunuista olisi kertynyt 13,5 kilometrin mittainen jono. Laivoista yhtä mittainen jono olisi ollut 30 kilometriä.

Suomi ainoana maana maailmassa maksoi sotakorvaukset, joiden perusteet olivat voittajien sanelemat. Suomalainen sisu puhuttelee ja ansaitsee onnittelut ja halauksen.

Suomi-kuvaa maailmalla ovat kirkastaneet säveltäjät, kapellimestarit, arkkitehdit ja formulakuljettajat, nobelistit kemiassa, kirjallisuudessa ja rauhanpalkinnon saajina. Paavo Nurmi ja Lasse Viren juoksivat Suomen maailmankartalle ja nykyään jääkiekkoilijat tunnetaan kautta telluksen.

Harvemmin esiin nostettu Suomi-kuvan kirkastaja on kristillinen lähetys- ja kehitysyhteistyö, jota eri järjestöt tuhatpäisen lähettijoukon toimesta suorittavat vapaaehtoisesti uhrautuen.

Eletyt sata vuotta menestyksineen ovat varma näyttö oikein valituista arvoista, tahtotilasta ja sisukkuudesta, joita ei kannata eikä voi hylätä kaiken uuden ja arvokkaan tieltä. Perusta on luotu ja siitä kannattaa pitää kiinni ja sille rakentaa.

Siunaukseksi Suomelle lainaan Iso Kirjan johtajan Marko Halttusen sanoittaman ja säveltämän Pro Patria -teoksen sanoja, joita on mahdollisuus kuulla Itsenäisyyden satavuotisjuhlassa Praisement-kuoron laulamana:

”Tämä maa on synnyinmaa. Tämä maa on isien maa.

Maa pohjoinen järvien ja metsien.

Tämä maa on kaunis maa.

Pro Patria. Sun puolestas rukoilen.

Pro Patria. Sun puolestas taistelen.

Pro Patria. Sun puolestas rukoilen.

Tämä maa on vapaa maa.

Tämä maa nyt laulaa saa Finlandiaa.

Sinivalkoinen on taivas ja luminen maa.

Pro Patria

Tätä maata on koeteltu vuosisatojen saatossa.

Halla söi leipää, vainooja löi selkää.

Tästä maasta on taisteltu. Pro Patria

Tätä maata on siunattu, tätä maata on varjeltu.

Suomen salkoihin Toivonlippu nousta saa.

Tämä maa on ristin maa. Pro Patria.”

Kaiken menestyksen ja arvokkaan juhlasi keskellä toivon vielä jokaisen meidän yksilöinä ja myös kansana muistavan kiittää Jumalaa itsenäisyydestä ja päiviemme hyvinvoinnista.

Nostaessamme siniristilipun salkoihin, nostakaamme samalla ristin työ elämässämme julki. Suomen siunaukseksi ja onnittelujen ytimeksi tarjoan kestävän toivotuksen Raamatusta: ”Rakkaani, toivon että kaikessa menestyt ja pysyt terveenä niin kuin sielusikin menestyy!”

Säilyköön Suomessa Jumalan ja esivallan kunnioitus, kristilliset arvot, esirukoukset itsenäisyyden säilymiseksi sekä keskinäinen rakkaus, joiden kautta menestys on tervettä ja pysyvää. Näin koti, usko sekä Isänmaa, Jumalalta onnen ajat saa!


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio