”Koneessa olivat ohjaaja ja lennonopettaja”, Ilmavoimat kertoo Hawkin putoamisesta

Kone syöksyi maahan Keuruun eteläpuolella Heinäsentien lähellä.

Poliisi katkaisi liikenteen onnettomuuspaikan lähellä Heinäsentiellä. Kuvassa olevat poliisipartiot valvoivat liikennettä Kolhontiellä, josta Heinäsentie erkaantuu.

| Päivitetty

Keuruun eteläpuolella putosi Ilmavoimien Hawk-suihkuharjoituskone maanantaina 15. toukokuuta 2023. Hälytys tapahtuneesta annettiin Keski-Suomen pelastuslaitokselle kello 14.15.

Toimittaja Markku Piilemä Suur-Keuruusta kertoo tapahtumapaikalta kello 14.40, että Heinäsentien aluetta kiertää puolustusvoimain kone ja poliisi on katkaissut liikenteen.

Toistaiseksi tapahtumien kulusta ei ole tarkkaa tietoa, mutta Suur-Keuruu päivittää tilannetta.

Heinäsentie oli poikki sekä Kolhontien että Vilppulantien puolelta.

Kello 16.05

Lentäjät oli viety lisätutkimuksiin helikopterilla. Molemmat kävelivät tarkastukseen omin jaloin.

Pudonneen koneen molemmat lentäjät vietiin helikopterilla lisätutkimuksiin.

Paikalla oli useampia helikoptereita etsintä- ja pelastustöissä.

Heinäsentien alun pellot tarjosivat koptereille tilaa laskeutumiseen.

Kello 14.50

Poliisi kertoo, että jotain on tullut taivaalta alas. Poliisi ei päästä onnettomuusalueelle ketään vaarallisen hiilipölyn takia. Pöly johtuu taivaalta tippuneesta esineestä.

Puolustusvoimain Hawk-lentokone kierteli onnettomuuden jälkeen onnettomuuspaikan yläpuolella Valkeaniemessä Keuruulla.

Lentokone kiertää edelleen ympyrää paikan yläpuolella. Liikenne on pysäytetty ainakaan Kolhontien puolelta ketään ei päästetä alueelle.

Kello 14.55

Tällä hetkellä tiedetään, että silminnäkijä on soittanut hätäkeskukseen. Nevasalon alueella on Keski-Suomen pelastuslaitoksen yksiköitä, muun muassa ambulanssi ja muita yksiköitä. Silminnäkijä on ajanut alueen ohitse ja epäilee nähneensä laskuvarjon jäänteitä. Ambulanssin läsnäolo viittaa siihen, että henkilövahinkoa epäillään.

Aikaisemmin tapahtuma-alueella kiersi Ilmavoimien suihkuharjoituskone Hawk mutta ilmeisesti ei enää. Silminnäkijä kertoo olleensa yön töissä ja heränneensä jysäykseen ja nähnyt savupilven.

Kenttäjohto on paikalla. Alas pudonnut esine saattaa olla kone.

Silminnäkijän kuvaa onnettomuuspaikan liepeillä.

Kello 15.08

Keuruun toiminta-alueen aluepalomestari Mika Huuskola keskustelee Markku Piilemän kanssa ja kertoo, että kaksi lentäjää on hypännyt koneesta suoalueelle. Molemmat lentäjät ovat tajuissaan, ja ensihoitajat tutkivat heitä. Heidät viedään vielä lääkärintarkastukseen.

Kone kuuluu Puolustusvoimille ja paikalliset silminnäkijät ovat nähneet kahden henkilön hyppäävän laskuvarjolla. Sivulliset on pyydetty poistumaan alueelta. Piilemä seuraa tapahtumia kauempaa tien varrelta.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen paloautot poistuivat Heinäsentieltä kello 14.57.

Kello 15.11

”Uskalin yli oli vaaputtanut joku sini-valkoinen pienkone, Cessnan tapainen”, kertoo silminnäkijä.

Kello 15.20

”Ilmavoimien Hawk-suihkuharjoituskone on joutunut lento-onnettomuuteen 15.5. iltapäivällä. Kone on syöksynyt maahan Keuruun eteläpuolella. Lentäjät ovat pelastautuneet heittoistuimella”, Ilmavoimat kertoo Twitter-kanavallaan.

Kello 15.22

Paikalla on useita poliisipartioita ja lääkintähenkilöstöä ja kenttäjohtoa. Juuri lähti helikopteri liikkeelle, kertoo Piilemä.

Kolhontie Heinäsentien risteyksestä asti on täynnä poliisiautoja ja tie kokonaan suljettu. Piilemän mukaan alueella on paljon väkeä, ja tapahtumista odotetaan osotetaan virallista tiedotetta.

”Paikalla on myös poliiseja Pirkanmaalta, samoin kenttäjohtaja Jyväskylästä ja Keuruun paikallinen poliisi”, Piilemä kertoo.

Kello 15.25

Rajavartioston helikopteri saapui paikalle 15.25.

Piilemä kertoo, että oletetulla putoamisalueella kierteli Puolustusvoimain tai rajavartioston helikopteri ja ilmeisesti laskeutui Heinäsentien varteen. Ylimääräistä väkeä ei päästetä alueelle. Piilemän mukaan paloautot poistuivat paikalta kello 14.57.

Kello 15.41

Ilmavoimat kertoo Twitterissä, että molemmat onnettomuuskoneessa olleet ohjaajat on tavoitettu, ja heidät on toimitettu jatkotutkimuksiin terveydenhuollon piiriin.

Onnettomuuspaikan koordinaatit Keuruun Heinäsentien suunnalla ovat summittaiset.

Koneessa ohjaaja ja lennonopettaja

Prikaatikenraali Timo Herranen Ilmavoimista kertoo, että kyseessä oli lentokoulutustehtävä. Hän ei kerro, mistä lentokentältä kone lähti.

”Koneessa olivat ohjaaja ja lennonopettaja”, Herranen sanoo.

Ilmavoimat käyttää Hawk-suihkuharjoituskoneita muun muassa jatko- ja taktisen lentokoulutuksen antamiseen. Herranen on lentänyt Hawkeilla 30 vuotta. Hänen mukaansa pudonnut kone ei ollut mitenkään erityinen.

”Kaikki on huollettu ja korjattu ja kaikki ovat samantyyppisiä.”

Herranen ei ota kello 16 aikaan kantaa onnettomuuden syyhyn. Hän sanoo, että tapahtuneesta tehdään lentoturvallisuustutkinta, joka selvittää onnettomuuteen vaikuttaneet tekijät.

Ilmavoimien verkkosivuston mukaan Hawk on hävittäjäohjaajaksi koulutettavan lentokadetin ensimmäinen kosketus suihkukonelentämiseen. Lisäksi Hawkeilla lentää lennonopettajien taitolento-osasto.

Hawkit ovat yksimoottorisia brittiläisiä koneita. Suomessa ne tulivat käyttöön ensimmäisen kerran vuonna 1980.

Hawkien on suunniteltu olevan ilmavoimien käytössä ainakin 2030-luvun loppupuolelle asti. Vuoden 2020 joulukuussa käytössä oli 32 konetta, joihin kaikkiin oli suoritettu ohjaamon modernisointityö.

Edellisen kerran Hawk joutui onnettomuuteen 13.11.2013, jolloin kaksi Ilmavoimien Hawk Mk 66 -harjoitussuihkukonetta osui toisiinsa harjoituslennolla Perhossa, Salamajärven alueella. Ohjaajat olivat suorittamassa koulutusohjelman mukaista kaartotaisteluharjoitusta. Toinen ohjaaja pelastui heittoistuimen avulla. Toisen onnettomuuskoneen ohjaaja menehtyi.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos