Teitkö viime vuonna etätöitä? Varmista, että työhuonevähennys on ajan tasalla – Veroilmoituksen ensimmäinen määräpäivä on lähellä, jo 9. toukokuuta

Valtaosan suomalaisista pitää lähiviikkoina ilmoittaa tiedot vuoden 2022 verotusta varten.

Osan pitää täydentää veroilmoitukselle myös tuloja: esimerkiksi vuokratulot, verkkoalustojen kautta saadut tulot ja virtuaalivaluuttojen vaihdot ovat sellaisia tuloja, joiden tietoja verottaja ei saa muualta, vaan ne pitää täydentää itse.

Yli 5 miljoonalla suomalaisella on esitäytetyn veroilmoituksen määräpäivä toukokuussa. Korona-aikana työhuonevähennystä hyödyntäneiden määrä moninkertaistui, ja Verohallinto arvioi tiedotteessaan, että moni hakee työhuonevähennystä myös viime vuodelta.

Palkansaajilla veroilmoituksen täydentämisen ensimmäinen määräpäivä on ensi tiistaina 9. toukokuuta. Muut määräpäivät ovat 16. ja 23. toukokuuta. Pienellä osalla palkansaajista (elinkeinon- ja maataloudenharjoittajien puolisot) määräpäivä oli jo 3.4. Oma määräpäivä näkyy OmaVerossa ja esitäytetyllä veroilmoituksella.

Verohallinto on lähettänyt esitäytettyjä veroilmoituksia tänä keväänä yhteensä vajaa 5,5 miljoonaa. Palkansaajille, eläkeläisille ja etuuksia saaneille esitäytettyjä veroilmoituksia lähti viisi miljoonaa.

Tarkista matkakulut ja työhuonevähennys

Esitäytetty veroilmoitus pitää aina tarkistaa. Jos kaikki tiedot esitäytetyllä veroilmoituksella ovat oikein, asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään. Suurimmalla osalla esitäytetyn veroilmoituksen saajista ei ole lisättävää tai korjattavaa, vaan tiedot ovat valmiiksi oikein.

”Maskivähennyksen määrä on kaksi euroa matkapäivältä.”

Viime keväänä reilut 1,5 miljoonaa henkilöä täydensi esitäytetyn veroilmoituksen tietoja. Erityisesti täydennettävää voi olla palkansaajilla.

”Tarkista, että valmiiksi merkityt tulot ja vähennykset ovat oikein. Jos teit viime vuonna töitä sekä etänä että läsnä, korjattavaa tai täydennettävää voi olla erityisesti kodin ja työpaikan välisissä matkakuluissa sekä työhuonevähennyksessä”, ylitarkastaja Minna Palomäki sanoo.

Jos jouduit joukkoliikenteessä käyttämään kodin ja työpaikan välisillä matkoilla kasvomaskia viime vuonna 1.1.–14.4. ja ostit maskit itse, maskikustannukset voi vähentää verotuksessa kodin ja työpaikan välisinä matkakuluina. Maskivähennyksen määrä on kaksi euroa matkapäivältä.

Jos töitä on tehnyt pääosin etänä, kannattaa täydentää veroilmoitukselle työhuonevähennys. Täyden kaavamaisen työhuonevähennyksen, 920 euroa, voi tehdä, jos on tehnyt kokopäiväisesti etätöitä yli puolet kaikista työpäivistä vuodessa.

Jos töitä tekee säännöllisesti alle puolet vuoden työpäivistä, kaavamainen työhuonevähennys on 460 euroa.

”Kaikkien palkansaajien tuloista vähennetään automaattisesti 750 euron tulonhankkimiskuluja, eli työhuonevähennystä tai muita tulonhankkimiskuluja kannattaa ilmoittaa vain, jos niiden määrä on tätä suurempi. Jos taas et tehnyt etätöitä viime vuonna, varmista, että veroilmoituksella ei virheellisesti ole työhuonevähennystä”, Palomäki sanoo.

Ilmoita tulot vuokraamisesta ja virtuaalivaluutoista

Osan pitää täydentää veroilmoitukselle myös tuloja. ”Esimerkiksi vuokratulot, verkkoalustojen kautta saadut tulot ja virtuaalivaluuttojen vaihdot ovat sellaisia tuloja, joiden tietoja emme saa valmiiksi muualta esitäytetylle veroilmoitukselle. Ne pitää ilmoittaa itse”, Palomäki muistuttaa.

Verohallinto odottaa, että OmaVero on tänäkin vuonna suosituin tapa täydentää veroilmoitusta. Vero.fistä löytyy kattavat ohjeet, miten esitäytetty veroilmoitus kannattaa tarkistaa ja tarvittaessa korjata tai täydentää. Apua saa myös Verohallinnon puhelinpalvelusta, somekanavista ja chatista, joka veroilmoituksen määräpäivinä palvelee tavanomaista pidempään, kello 19:ään saakka.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos