Puun hinta on korkeampi kuin koskaan – ”Puusta on nyt kova kysyntä, mutta ostotarjouksissa isoja eroja”, varoittaa MHy Keski-Suomi

Kesällä hakattavilla uudistushakkuukohteilla on tarjottu havutukista paikoin reilusti yli 80 euroa kuutiolta, kertoo Keski-Suomen metsänhoitoyhdistys huhtikuun puukauppatiedotteessaan.

Kaikesta puusta on tällä hetkellä erinomainen kysyntä, mikä on nostanut puusta maksettavia hintoja jopa kaikkien aikojen huippulukemiin.

Kaikesta puusta on tällä hetkellä erinomainen kysyntä, mikä on nostanut puusta maksettavia hintoja. Metsänomistajan kannattaa hyödyntää tilanne, mutta samalla muistaa, että ostajien tarjouksissa on suurimmat erot juuri tämäntyyppisessä markkinatilanteessa, kertoo Keski-Suomen metsänhoitoyhdistys tiedotteessaan.

”Tällä hetkellä hintataso on korkein mitä koskaan on nähty, vahvistaa johtaja Eero Poikonen Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomesta.

”Pää kannattaa pitää kylmänä, sillä isommissa myyntikohteissa ostajien tarjousten ero voi olla jopa uuden henkilöauton verran. Etenkin nyt pitää kaikki puu kilpailuttaa”, Eero Poikonen korostaa.

Havutukki yli 80 euroa kuutiolta

Kesällä hakattavilla uudistushakkuukohteilla on tarjottu havutukista paikoin reilusti yli 80 euroa kuutiolta. Myös kuitupuun hinnat ovat nousseet viimeisen vuoden aikana ja keskihinnoissakin ylitetty paikoin 30 euroa kuutiolta. Kaikki myyntiin tuleva puu menee kaupaksi ennätyshinnoin, koska raaka-aineesta on pulaa. Maailmanmarkkinoilla lopputuotteiden hinnat ovat kääntyneet laskuun, ja yhtiöiltä on jo tullut tulosvaroituksia.

Puukauppa Suomessa: kuvaajat esittävät Metsäteollisuus ry:n jäsenten puun ostomäärää yksityismetsistä viikkotasolla vuosina 2020 – 2023. Tämän vuoden ostomäärät on esitetty mustalla pylväsdiagrammilla.

Koska kysyntää on kaikesta puusta energiapuu mukaan lukien, hintataso tarjoaa bonuksen harvennuskohteissa, jotka on tärkeää hoitaa nyt metsänhoidollisista syistä.

Typpilannoitteiden hinnat ovat laskeneet, joten harvennuksiin on taas taloudellisesti järkevää yhdistää lannoitus. "Lannoittamalla metsänomistajalla on mahdollisuus nostaa metsiensä hiilensidontaa merkittävästi ja mhy:n hiilipalvelun avulla lisääntyneestä hiilensidonnasta on mahdollisuus saada myös vuosittainen korvaus”, Eero Poikonen kertoo.

Metsärahaa 420 miljoonaa Keski-Suomeen 2022

Metsätalous on merkittävää paikallistaloudelle. Maakuntaan tuli 420 miljoonaa euroa metsärahaa viime vuonna. Siitä 194 miljoonaa euroa tuli yksityismetsänomistajille puukauppatuloina. Muu oli muiden kuin yksityisten tekemiä puukauppoja, kuljetus- ja hakkuuyrittäjien yrittäjätuloa sekä pieni osuus valtion tukia metsänhoitoon.

Puusta maksettava hinta saattaa vaihdella jopa vierekkäisillä metsäkohteilla. Vaihteluun vaikuttavat esimerkiksi puuston kokonaismäärä, sen laatu sekä kuljetusmatkat. Aktiivinen ja metsänhoitosuositusten mukainen metsänhoito sekä hyvä tiestö auttavat hyvään puukauppatiliin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos