Retkeilyalueselvitykseen maakuntaliitolta 30 000 euroa

Tarkoitus on tutkia mahdollisuuksia jopa viiden neliökilometrin laajuisen retkeilyalueen perustamiseen Keurusselän rannoille ja konseptoida samaan pakettiin monipuolisesti Keuruun seudun palveluja.

Keurusselän rannoille suunniteltu retkeilyalue voisi ulottua Peurunniemestä aina Kiviniemeen asti. Ympäristössä on jo retkeilijöille tarjolla monenlaisia palveluja ja lisää on määrä ideoida.

Keski-Suomen liitto on myöntänyt Keuruun kaupungille avustuksen Keurusselän retkeilyalueen esiselvityshanketta varten. Maakunnan kehittämisrahasta myönnetty avustussumma on 29 425 euroa.

Esiselvityshankkeessa on tarkoitus tutkia mahdollisuuksia suuren keskieurooppalaistyyppisen retkeilyalueen perustamiseen Keurusselän rannoille.

Jopa viiden neliökilometrin laajuisen retkeilyalueen on kaavailtu ulottuvan Peurunniemestä Kiviniemeen, etupäässä valtion omistamille entisen varuskunnan maille, mutta maanomistajien vapaaehtoisuuteen perustuen myös yksityisille maille.

Lisäksi esiselvityshankkeessa on tarkoitus luoda valmiudet jatkohankkeille, joissa tavoitteena on koota Keurusselän ja Keuruun alueen palvelut matalan kynnyksen konseptiksi.

”Tavoite on, että Keurusselän alueen konsepti tunnetaan kansallisesti ja kansainvälisesti erinomaisesta palvelukokonaisuudesta, jossa Keuruun taajaman sosiaaliset ja kulttuuriset olosuhteet on kytketty luovalla ja luonnollisella tavalla osaksi Keurusselän alueen järviluontoa”, Keuruun kaupunkikehityspäällikkö Timo Määttä selvittää.

Hankevisioissa retkeilyalue on rikkaan järviluonnon, runsaiden palveluiden, kerroksellisen kulttuuritarjonnan ja helpon saavutettavuuden johdosta muista suomalaisista retkeilyalueista poikkeavan kokonaisuuden, jolle voi hakea vertailukohtia Euroopan retkeilyalueista.

Hankkeeseen on määrä ryhtyä osallistavan suunnittelun periaattein. ”Koko toteutusvaiheen ajan keskiössä ovat seudun asukkaiden, yrittäjien ja muiden sidosryhmien näkemykset.”

”Niitä koostetaan hankkeen aikana työpajoissa, joihin odotetaan erityisesti ravitsemus-, matkailu- ja ohjelmapalvelualan nykyisiä ja uusia yrityksiä”, Määttä sanoo.

Hänen mukaansa esiselvitystyö käynnistyy projektipäällikkökonsultin kilpailutuksella, aluetaloudellisten vaikutusten arvioinnilla sekä Keurusselän saariston maanomistajille kohdennetulla kyselyllä.

”Myöhemmin tehdään muun muassa luontoinventoinnit ja kartoitetaan matalan kynnyksen palvelut.”

Koska suunnitelmissa on ulkoilulain mukainen retkeilyalue, sen perustamisesta päättää valtioneuvosto. Valmisteleva ministeriö on maa- ja metsätalousministeriö ja retkeilyalueen rakenteista vastaa Metsähallitus valtion budjettiin varatuin määrärahoin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos