Esitys: Päätoimisen kieltenopettajan virka kansalaisopistosta pois – vähenevien tuntien opetus hoituu tuntiopettajien voimin

Kielten opetustunnit Keuruun kansalaisopistossa ovat vähentyneet viidessä vuodessa yhteensä noin 1 500 vuosittaisesta alle tuhanteen.

Lautakunta perustelee esitystä kansalaisopiston päätoimisen kieltenopettajan viran lakkauttamisesta kaupungin talouden tasapainottamisohjelmalla sekä kieltenopetuksen vähentyneillä ja edelleen vähenevillä opetustunneilla.

Keuruun kansalaisopistoa hallinnoiva opistolautakunta esittää kaupunginhallitukselle kansalaisopiston päätoimisen kieltenopettajan viran lakkauttamista uuden lukuvuoden alkaessa elokuussa.

Lautakunta perustelee lakkautusesitystään kaupungin talouden tasapainottamisohjelmalla ja opiston kieltenopetuksen tuntimäärän pienenemisellä.

Tasapainotusohjelma edellyttää kulusäästöjä myös kansalaisopistolta ja opiston kieltenopetustunnit ovat vähentyneet viiden viime vuoden aikana noin 1 500 tunnista alle tuhanteen.

Päätoimisen kieltenopettajan vuotuinen opetusvelvollisuus on 530 tuntia ja muu työvelvollisuus 350 tuntia. Muuhun työvelvollisuuteen kuuluvat muun muassa suunnittelutyöt ja järjestelytehtävät.

Kansalaisopiston päätoimisen kieltenopettajan virka on ollut täytettynä osa-aikaisena ja heinäkuun 2023 loppuun asti määräaikaisena viime keväästä 2022.

Määräaikaisuuden perusteena on ollut talouden tasapainottamisohjelma ja osa-aikaisuuden perusteena se, että virkaa hoitavan opettajan opettaman kielen opetustunteja ei ole kertynyt kokoaikaisen viran edellyttämää määrää.

Päätoiminen kieltenopettaja jäi eläkkeelle viime elokuun 2022 alussa. Hänen seuraajakseen haettiin opettajaa määräajaksi kahteen kertaan, mutta haku ei tuottanut tulosta.

Virka täytettiin osa-aikaisesti ja virkaa hoitaneen opettajan osuus kansalaisopiston kieltenopetuksen kuluvan lukuvuoden kokonaistuntimäärästä 917 on ollut 176 tuntia. Loput 741 tuntia ovat opettaneet seitsemän tuntiopettajaa.

Tuntiopettajia tarvitaan opiston kielikurssivalikoiman laajuuden ja tason turvaamiseksi, koska samalla opettajalla on yleensä vain yhden tai kahden eri kielen opetustaito.

”Päätoimisen opettajan viran kokoaikainen täyttäminen edellyttäisi, että yli puolet nykyisestä tuntimäärästä kertyisi päätoimisen opettajan tunneista, joten samalla opettajalla olisi oltava useita opetettavia kieliä.”

”Kielten kokonaistuntimäärien edelleen vähentyessä olisi tulevaisuudessa uhkana, että päätoimiselle opettajalle ei pystytä takaamaan viran edellyttämää opetustuntimäärää. Viran täyttämisen sijasta kieltenopetus on mahdollista järjestää kokonaan tuntiopettajavoimin”, lautakunta perustelee viran lakkautusesitystään.

Suunnittelutyöt toimistonhoitajalle

Samalla kun esittää päätoimisen kieltenopettajan viran lakkauttamista opistolautakunta hakee lupaa täyttää kansalaisopiston toimistonhoitajan kokoaikainen toimi vakituisesti.

Tehtävä on täytetty toimistonhoitajan eläköidyttyä viime marraskuulta 2022 osa-aikaisena määräaikaisesti heinäkuun 2023 loppuun. Osa-aikaisuus on aiheuttanut haasteita muun muassa tuntiopettajien palkanmaksun esivalmistelujen vaatimaan yhteydenpitoon sekä asiakaspalveluun, kun tehtävien tekijä ei ole ollut päivittäin tavoitettavissa.

Opistolautakunta pitää toimistonhoitajan toimen kokoaikaista täyttämistä perusteltuna siksi, että toimen tehtäviin voi liittää muun muassa kieltenopettajan viran lakatessa kansalaisopiston kurssisuunnittelutyötä sekä opistolautakunnan sihteerin tehtävät ja muita toimistotehtäviä.

”Kokoaikaiseen toimeen on myös osa-aikaista helpompi saada pysyvä työntekijä”, lautakunta perustelee.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos