Kotihoidon läntisen alueen palvelupäällikkö Saila Rossi-Varsell Keski-Suomen hyvinvointialueelta kertoo, että alkuvuodesta kotihoidon palvelupäälliköt ovat keränneet omilta alueiltaan tietoa siitä, millä tavoin Keski-Suomen kunnissa tällä hetkellä hoidetaan asiakkaita kotona.
Parhaillaan kotihoidossa seurataan, miten esimerkiksi yöhoito sujuu ja miten varahenkilöstöä on saatavilla.
”Sen jälkeen pyritään tekemään toimivia ratkaisuja. Lähihoitajavetoiset tiimit muuttuvat vähitellen moniammatillisiksi”, Rossi-Varsell sanoo.
Uutta etähoiva ja lääkerobotti
Keuruulla kotihoidon piirissä oli tammikuussa reilu sata asiakasta ja palveluseteliä käytti noin 60 asiakasta.
Multialla palveluseteliyrittäjiä ei Rossi-Varsellin mukaan tällä hetkellä ole, minkä vuoksi siellä ei myöskään ole palvelusetelin käyttäjiä. Kotihoidon piirissä oli Multialla alkuvuonna 40 asiakasta.
Kotihoidon asiakkaaksi tullaan yksilöllisen palvelutarpeen kartoituksen kautta. Sen tekee asiakasohjaaja.
Uutena kotihoitoon ovat tulleet verkkoyhteyden kautta tapahtuva etähoiva ja kotiin tuotava lääkerobotti. Laite muistuttaa, milloin lääkkeet pitää ottaa.
Kotihoidon punaiset autot ovat tuttu näky Keuruulla.
Hyvinvointialueen myötä tapahtuvat muutokset näkyvät ainakin toistaiseksi enemmän kotihoidon henkilöstölle kuin asiakkaille.
Kun enää ei tarvitse ottaa huomioon kuntarajoja, keikkatyö alueiden välillä sujuu helpommin. Silti se ei tarkoita, että keuruulaisia kotihoitajia välttämättä lähetettäisiin Korpilahden eteläisimpään kärkeen.
”Kyllä paikalliset kotihoitajat hoitavat pääsääntöisesti oman toimialueensa asiakkaita, mutta alueiden välinen yhteistyö käy hyvinvointialueen ansiosta helpommin”, Rossi-Varsell vakuuttaa.
Työntekijöistä pulaa
Tämän hetken hankalimpia asioita kotihoidossa on työntekijäpula, ja Rossi-Varsellin työhön kuuluu seurata, onko hoitajia riittävästi.
Hänen alueellaan, johon myös Keuruu ja Multia kuuluvat, kotihoidon yksiköissä on 180 työntekijää. Heistä arviolta 130 työskentelee lähihoitajan koulutuksella.
Keuruulla ja Multialla alalle opiskellaan myös oppisopimuskoulutuksella, kuten esimerkiksi hoiva-avustajiksi ja lähihoitajiksi. Ammattikorkeakoulun kautta voi valmistua sairaanhoitajaksi, sosionomiksi ja geronomiksi.
Sote-alan opiskelijat voivat jo opiskeluaikanaan päästä hyvinvointialueelle harjoittelijoiksi tai kesätyöntekijöiksi.
”Monipuolisen koulutuksen kautta saadaan alalle lisää osaamista, sillä asiakaskunta muuttuu koko ajan. Hoitajat saattavat kohdata käynneillään esimerkiksi päihdekuntoutusasiakkaita, jotka tarvitsevat kotihoitoon kuuluvien palvelujen lisäksi muutakin tukea”, Rossi-Varsell selvittää.