Vaaranpaikka Keurusselällä – iso ja sula railo syntynyt Hevonkivenniemestä Peurunniemeä kohti

Varsinkin moottoriajoneuvoilla liikkuvia kehotetaan erityiseen varovaisuuteen Käännetynsalmen ja Hevonkivenniemen läheisyydessä.

Kuva railosta on otettu Keurusselällä itärannalla Hevonkivenniemestä Käännetynsalmeen päin 16.2.2023.

16.2. 17:00

Keuruulainen kalastaja Juhani Kovanen varoittaa kaikkia Keurusselän jäällä liikkujia, mönkijäkuljettajia ja moottorikelkkailijoita isosta ja sulasta railosta.

”Railo on syntynyt Keurusselän itärannalla sijaitsevasta Hevonkivenniemestä kohti länsirannalla olevaa Peurunniemeä. Jääkansi on halki noin sadan metrin pituudelta ja se on puolestatoista kahteen metriä leveä. Railo on täysin sula”, Kovanen kuvailee.

Vaaratilanne syntyy etenkin hämärässä ja pimeässä, kun railoon saatetaan epähuomiossa ajaa moottoriajoneuvoilla.

Kovasen mukaan railo on syntynyt samoille sijoille jo usean vuoden ajan.

”Ei ihan joka vuosi, mutta useana vuonna kuitenkin. Keurusselkä on tuolla kohtaa leveimmillään Kaukasenselkään päin. Matkaa on linnuntietä noin kuutisen kilometriä.”

Kovanen muistelee 20 vuoden takaa samoilla kohdilla ollutta ilmiötä, jossa repeämisen vuoksi jää siirsi rannassa isoja kiviä puita vasten, jolloin kivet ja jää repivät kaarnaa männyn kyljestä kahden metrin korkeudesta.

Railojen syntyminen on tyypillistä juuri kevättalven aikaan, jolloin vuorokauden lämpötilaerot ovat suuret. Railot syntyvät usein isoille järvien selille silloin, kun lumi ei ole eristämässä lämpötilavaihtelujen vaikutusta jäähän.

”Meille tulee vuosittain ilmoituksia ja yhteydenottoja Keurusselälle syntyneistä railoista. Onneksi varsinaisia pelastustehtäviä ei ole ollut. Railoja ei kannata mennä kovin läheltä katsomaan, sillä usein railojen loivat reunat viettävät kohti sulaa. Siitä luiskasta ei ole mitään mahdollisuuksia ilman naskaleita päästä ylös”, sanoo Keuruun toiminta-alueen aluepalomestari Mika Huuskola.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos