SusiLIFE julkaisi ohjeet: Susi asutulla alueella – miten sinun tulisi toimia?

Suomen susikannan hoitosuunnitelma linjaa miten toimia, jos kohtaa asutuilla alueilla esiintyviin susiin.

Asutuksen läheisyydessä tehdystä susihavainnosta tulee aina tehdä ilmoitus suurpetoyhdyshenkilölle tai uhkaa ja vaaraa aiheuttavissa tilanteissa poliisille, opastaa SusiLIFE-hanke tuoreissa ohjeissaan suurpetojen kohtaamisesta.

11.2. 9:00

Susikannan kasvaessa susia tavataan yhä useammin asuinalueilla tai laitumien läheisyydessä. ”Asutuksen läheisyydessä tehdystä susihavainnosta tulee aina tehdä ilmoitus suurpetoyhdyshenkilölle tai uhkaa ja vaaraa aiheuttavissa tilanteissa poliisille”, tiedottaa SusiLIFE-ohjelma.

Ilmoita näkö- tai jälkihavainnosta

Tyypillisimmin susi vierailee asutulla alueella yölliseen aikaan ja vierailu paljastuu aamulla lumijäljistä. Joskus suden voi nähdä piha-alueella päivällä, mutta usein se poistuu välittömästi ihmisen havaittuaan. Yöllisistä jäljistä tai välittömästi piha-alueelta poistuneesta sudesta tulee tehdä ilmoitus paikalliselle petoyhdyshenkilölle.

Jos susi ei poistu piha-alueelta välittömästi tai käyttäytyy uhkaavasti, tulee kohtaamisesta ilmoittaa heti hätäkeskukseen, numeroon 112.

Vahingoittamatta saa karkottaa

Jos susi nähdään asuintalon pihapiirissä tai laitumella, voi kuka tahansa karkottaa sen eläintä vahingoittamatta. Karkotus voi tapahtua esimerkiksi voimakasta ääntä käyttämällä.

Haja-asutusalueella pihapiiristä karkotuksen voi tehdä ilmaan ampumalla, jos se voidaan toteuttaa turvallisesti. Sutta ei kuitenkaan saa karkottaa, seurata tai ajaa hoidetun pihapiirin tai laitumen ulkopuolella.

Poliisi tutkii pakkotilateot

SusiLIFEn ohjeissa todetaan myös, että itseä, toista tai kotieläintä voi puolustaa tietyin ehdoin pakkotilan perusteella.

”Pakkotilatekoon saa ryhtyä välittömän ja pakottavan vaaran torjumiseksi. Pakkotilan käyttöä arvioitaessa punnitaan tilanteen yllätyksellisyys sekä vaaran todennäköisyys ja välittömyys. Riskin suden hyökkäykselle tulee olla suuri ja välitön, jolloin ei ole aikaa odottaa todennäköisen vahingon syntymistä”, todetaan SusiLIFEn tiedotteessa.

Kaiken varalta toimiminen tai jälkikäteinen kosto ei ole pakkotilasäädöksen mukainen peruste.

Poliisi tekee aina esitutkinnan pakkotilasäädöksen perusteella tehdystä suden vahingoittamisesta tai tappamisesta. Päätöksen vastuuvapausperusteen olemassaolosta tekee tuomioistuin tai syyttäjä.

Toimintaohjeita petoselkkauksiin

SusiLIFE on koonnut yhteen yleisimpiä suden aiheuttamia ristiriitatilanteita ja ohjeet kenelle tilanteesta tulee ilmoittaa. Samat ohjeet koskevat kaikkia suurpetoja.

Petoyhdyshenkilölle tulee ilmoittaa, jos havaitsee suden jäljet hoidetulla piha-alueella tai sen välittömässä läheisyydessä tai havaitsee suden hoidetulla piha-alueella, mutta se poistuu heti paikalta ihmisen havaittuaan.

Hätäkeskukseen (112) tulee ilmoittaa, jos susi on hoidetulla piha-alueella eikä poistu, tai jää kiertelemään lähiympäristöön tai jos susi yrittää lähestyä ihmistä, ei väistä ihmistä tai käyttäytyy muutoin ihmistä kohtaan pelottomasti. Hätäkeskukseen tulee soitta myös jos susi aiheuttaa tai yrittää aiheuttaa henkilövahingon, tai yrittää käydä kotieläimen kimppuun, susi on loukkaantunut tai sairas, osallisena liikenneonnettomuudessa tai se on aiheuttanut merkittävän koti- tai tuotantoeläinvahingon.

Maaseutuelinkeinoviranomaiselle puolestaan tulee tehdä ilmoitus, jos susi on tappanut metsästyskoiran tai laitumella olevan lampaan tai naudan.

Fakta

Mikä on SusiLIFE-hanke?

SusiLIFE-hanke on Itä-Suomen poliisilaitoksen, Metsähallituksen, Luonnonvarakeskuksen, Suomen riistakeskuksen ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin kuusivuotinen yhteisponnistus, joka etsii tietoa ja keinoja ihmisten ja susien rinnakkaiselon onnistumiseksi.

  • SusiLIFE-hanke on Itä-Suomen poliisilaitoksen, Metsähallituksen, Luonnonvarakeskuksen, Suomen riistakeskuksen ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin kuusivuotinen yhteisponnistus.

  • Hanke ennaltaehkäisee susien aiheuttamia vahinkoja, kehittää lajin DNA-seurantaa, parantaa paikallistason vuorovaikutusta sekä tuottaa ja välittää tietoa susista.

  • Hanketta rahoittavat Euroopan Unionin LIFE-ohjelma, maa- ja metsätalousministeriö, ympäristöministeriö ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry.

  • Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry rahoittaa kotieläinten suojaamista ja vahinkojen ennaltaehkäisyä koskevia toimenpiteitä.

Lähde: SusiLIFE

Lue lisää: Kolmen suden lauma käveli päiväsaikaan tiellä Keuruun Melonsaaressa – Ilmoita taajaman suurpetohavainnosta viipymättä hätäkeskukseen

Lue lisää: Susi nähty Keuruun keskustassa? – ”Suurella todennäköisyydellä havainto on oikea”

Lue lisää: Susihavainnot taajamassa hätkähdyttävät

Lue lisää: Susijahdista 70 vuotta

Lue lisää: Suden kannanhoidollinen metsästys on sallittava

Lue lisää: Keuruulla tehty vuoden alusta 333 suurpetohavaintoa – Ilmoitetut havainnot auttavat tarkentamaan kannanarviointia

Lue lisää: Petoyhdyshenkilökoulutus on nyt kaikille avoin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos