Keuruun jopo-luokan opettaja Arttu Rousi on vuoden paras yrittäjyyskasvattaja

Yrittäjyyskasvatusta edistävä verkosto palkitsee vuosittain henkilöitä ja yhteisöjä, jotka antavat nuorille eväitä yrittäjämäiseen toimintaan.

Keuruun jopo-luokan opettaja Arttu Rousille (keskellä polvillaan) on myönnetty Vuoden 2022 paras yrittäjyyskasvattaja -palkinto. Kuvassa All-In-Ed-hankkeen paikallistiimi, joka tukee keuruulaisnuorten mahdollisuuksia toiminnalliseen oppimiseen. Vasemmalta Petteri Koskinen, Rousi, Erja Ikkala, Heli Antila, Kaija Yrjänä ja Noora Rauhala.

27.1. 9:00

Keuruun joustavan perusopetuksen eli jopo-luokan opettaja Arttu Rousi on palkittu vuoden 2022 parhaana yrittäjyyskasvattajana. Palkinnon myöntää vuosittain Yes-verkosto, joka toimii yrittäjyyskasvatuksen alalla toimivien henkilöiden ja yhteisöjen tukena.

Yrittäjyyskasvatuksessa on kyse monialaisesta yhteistyöstä opiskelijoiden, oppilaitosten, kuntien ja yritysten välillä.

Saamaansa huomionosoitusta Rousi arvostaa, mutta ei omi ansiota itselleen. Hän antaakin tunnustusta Keuruun yrittäjille, joita ilman oppilaat eivät voisi oppia työelämän perusteita käytännössä.

”Keuruulla ollaan työssäoppimisen edelläkävijöitä. Saamani tunnustus kuuluu yhtä lailla paikallisille yrittäjille ja Keuruun kaupungille. Tuskin monella paikkakunnalla tilanne työssäoppimisen kannalta on näin hyvä kuin meillä”, Rousi painottaa.

Keuruulla nuorille on järjestetty toiminnallista oppimista pitkään. Työpaikalla oppiminen ja yhteistyö paikallisten yrittäjien kanssa on Rousille ja jopo-luokalla opiskeleville tuttua jo vuosien ajalta.

Rousi arvioi, että yhteistyön tavat ja yhteistyökumppanien määrä ovat Keuruun jopo-opetuksessa lisääntymään päin. Toiminnalliselle oppimiselle ja yrittäjyysyhteistyölle on tilausta.

Itsetunnolla elinvoimaa

Kannustava asenne nuoria kohtaan on tärkeää. Työllistämällä nuoria yrittäjät, kaupunki ja järjestöt voivat ehkäistä heidän syrjäytymistään.

Kun nuori saadaan irti alisuoriutumisen kierteestä ja hän alkaa saada myönteistä palautetta työstään, hänen elämänsä suunta ja laatu paranevat.

Pohjimmiltaan kyse on itsetunnon vahvistumisesta. Hyvällä työpaikkaohjauksella nuori työntekijä saadaan sitoutettua työyhteisöön. Kun muutkin näkevät, että hän pärjää ja osaa, moni hankala tilanne nuoren elämässä voi Rousin mukaan tasaantua.

Toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen yrittäjyyskasvatuspalkintoja myöntävästä Yes-verkostosta toteaa, että onnistuessaan yrittäjyyskasvatuksella voidaan vaikuttaa nuorten asenteisiin työelämää kohtaan ja valmiuksiin toimia vastuullisena työntekijänä.

”Parhaimmillaan kyse on kuntien elinvoiman vahvistamisesta”, Lehtonen sanoo.

Yes-verkoston huomionosoituksen saaneiden joukossa on tänä vuonna yrittäjyyden kehittäjäopettajien lisäksi kuntien sivistysjohtajia sekä yksi yrittäjyyskasvatustiimi, yksi koulutuskuntayhtymä, ja yksi 4H-yhdistys.

Lue lisää: Keuruulla oppilaat innostuvat koulusta joustavien oppimistapojen ansiosta – Arttu Rousi luotsaa kansainvälistä Erasmus-hanketta ja näkee hyviä tuloksia jopo-luokkalaisten arvosanoissa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos