Mikaela Honkala on Multian 4H-yhdistyksen uusi toiminnanjohtaja: ”Moottorisaha pysyy kädessä”

Koko ikänsä 4H-toiminnassa mukana ollut metsätieteiden maisteri haluaa vaikuttaa nuorten työllistymiseen.

Mikaela Honkala aloitti Multian 4H-yhdistyksen toiminnanjohtajana tammikuussa 2023. Hän on valmistunut metsätieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta.

24.1. 17:30

Haapajärveltä lähtöisin oleva riistanhoitoon ja riistaekologiaan erikoistunut metsätieteiden maisteri Mikaela Honkala aloitti Multian 4H-yhdistyksen toiminnanjohtajana tammikuun alussa.

Honkalalle 4H-toiminta on tuttua lapsuudesta saakka. Kerholaisena aloittanut Honkala tunnustaa käyneensä läpi yhdistyksen kaikki mahdolliset toiminnat aina kerhojen ja leirien ohjaajaksi saakka, ja kilpailut vielä kaupan päälle.

”Meillä on 4H-laisuus suvussa. Äitini on ollut 4H:ssa mukana Haapajärvellä, ja äidinäiti toimi aikoinaan 4H-neuvonjana”, Honkala kertoo.

Urapolku 4H:ssa

Kun Honkala työskenteli metsäharjoittelijana 4H-liiton palveluksessa, jossain vaiheessa hän keskusteli esimiehensä kanssa siitä, että toiminnanjohtajan tehtävät saattaisivat kiinnostaa. Esimies kannusti hakemaan avoimiin paikkoihin.

”Olen nähnyt 4H:n toimintaa niin monelta kantilta, että isomman vastuun kantaminen alkoi kiinnostaa. Multian yhdistyksen toiminnanjohtajan paikka aukesi sopivasti niihin aikoihin, ja Keski-Suomi tuntui sijaintina mukavalta”, Honkala perustelee hakua.

Tutkintonsa Honkala on suorittanut Helsingin yliopistossa. Ennen opiskelujensa aloittamista vasta 19-vuotiaana hän kävi kuuden viikon mittaisessa 4H-vaihdossa Itävallassa.

Vaihtoon lähteville 4H järjestää koulutuksen vaihto-ohjelman tavoitteista ja kohdemaasta. Vaihtojaksoja on eri pituisia, ja kohteita löytyy niin Euroopasta, Aasiasta kuin Pohjois-Amerikastakin. Yleensä vaihto-ohjelmaan osallistuva asuu paikallisessa perheessä.

”Itse asuin viidessä perheessä, joista kolmessa harjoitettiin maataloutta. Vaihto-ohjelma toimii myös toisinpäin, eli Suomeenkin tulee joka kesä vaihdokkaita.”

Multian 4H toimii Multian ja Keuruun lisäksi myös Petäjävedellä. Tammikuu on kulunut Honkalalla pitkälti kevään toimintojen käynnistämisessä.

Honkala ottaa mielellään vastaan ideoita uusista kerhoista.

Multian Nepalla pyörii keppihevoskerho, Keuruulla pidetään kerhoa metsäsalapoliiseille, ja Haapamäellä toimii kerho kädentaitajille. Petäjävedellä ja Kintaudella toimivat monitoimikerhot.

Noin 130 jäsenen yhdistykselle alkanut toimintakausi ei tuo mitään mullistavaa, mutta kesällä pidetään kursseja ja päiväleirejä. Syksyksi on alustavasti suunniteltu muutamaa uutta kerhoa ja teemaa.

Jos mielessä on omia ideoita uusiksi kerhoiksi, Honkala kannustaa ottamaan yhteyttä.

”Haluamme vastata tämän alueen tarpeisiin. Kun 4H järjestää valtakunnallista ohjelmaa, katsomme, mitä sieltä voidaan hyödyntää Keurusseudulla. Paljon riippuu siitäkin, löydetäänkö uusille kerhoille ohjaajia”, Honkala toteaa.

Paikallisten näköistä

Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumattoman 4H-järjestön toimintaan voivat osallistua kaikki alle 29-vuotiaat. Jäseneksi liittymistä ei edellytetä.

Järjestön kantavana ajatuksena on, että tekemällä oppii. Tekemisestä halutaan paikallisten lasten ja nuorten näköistä, ja he myös pääsevät vaikuttamaan siihen.

Verkossa toimiva 4H-akatemia tarjoaa mahdollisuuksia monenlaisten tietojen ja taitojen kartuttamiseen. Esimerkiksi 4H-yrittäjyydestä kiinnostunut voi suorittaa itsenäisesti yrittäjäkurssin. Myös nuorta yrittäjää ohjaava aikuiselle löytyy tietoa.

Luonto, luontoarvot ja hyvinvointi ovat Honkalalle tärkeitä. Luontoon lähtiessään Honkala ottaa usein kameran mukaan. Moottorisahakin pysyy maisterin kädessä.

”Olen kyllä kaatanut puun ja tarvittaessa saatan käyttää moottorisahaa. Ongelmana vain on, että olen allerginen puupölylle”, Honkala kuittaa hymyillen.

Lue lisää: Peruskoulunsa päättävät keuruulais- ja multialaisnuoret saavat valmennusta työelämään – 4H-yrittäjyys on yksi vaihtoehto

Lue lisää: Nuori, nyt on tonni tarjolla kivaan juttuun – Vesuri jakaa rahaa Keuruun ja Multian nuorille

Lue lisää: Nuori 4H-yrittäjä Oona Sieppi pyörittää kesäkahvilaa Keuruun Huhkojärvellä

Lue lisää: Kesä ja mopo – Nuorten mopokerho pärähtää käyntiin Keuruulla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos