Amissa Oy:n tuotantotiloihin tehtiin elintarvikevalvonnan tarkastus maanantaina – Tulokset julkaistaan ensi viikolla

Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimisto teki maanantaina 16. tammikuuta tarkastuksen Amissa Oy:n mylly- ja leipomoalan tuotantotiloissa Keuruun entisessä varuskunnassa.

Tältä näyttää huono Oiva-hymy: Toiminnassa on epäkohtia, jotka vaarantavat elintarviketurvallisuutta tai johtavat kuluttajaa vakavasti harhaan, tai toimija ei ole noudattanut annettuja määräyksiä. Epäkohdat on korjattava välittömästi.

17.1. 18:13

Ruokavirasto on määrännyt kaikki Amissa Oy:n leipomossa 19.12.2022 jälkeen valmistetut tuotteet poistettavaksi markkinoilta. Tuotteet tulee hävittää siten, etteivät ne voi palautua elintarvikeketjuun.

Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimisto teki maanantaina 16. tammikuuta tarkastuksen Amissa Oy:n mylly- ja leipomoalan tuotantotiloissa Keuruun entisessä varuskunnassa.

”Tarkastus on tehty eilen, mutta en kommentoi tarkemmin sen sisältöä”, sanoi ympäristöterveyspäällikkö Rebekka Kinnunen tiistaina iltapäivällä. Myös yrittäjä on kertonut tehdystä tarkastuksesta mediassa.

Ympäristö ja terveydensuojelutoimisto laatii maanantain valvontakäynnistä Oiva-tarkastusraportin. Tämä julkinen asiakirja löytyy Ruokaviraston oivahymy.fi-sivustolta. ”Raportti eilen tehdystä tarkastuksesta valmistuu ensi viikolla”, sanoo Kinnunen.

Suupielet alaspäin seitsemästi

Myös Amissa Oy:n elokuussa, lokakuussa ja joulukuussa 2022 tehtyjen tarkastusten raportit löytyvät oivahymy-sivustolta. Viimeksi tehdyn tarkastuksen tulos on voimassa, kunnes uudet tulokset valmistuvat. Oiva-raportissa näkyy arvosana korjattavaa tai huono, kunnes epäkohta on todettu korjatuksi.

Amissa Oy:n edellinen oiva-arviointi tehtiin 14.12.2022 ja sen tulos on seitsemän tarkastetun kohdan osalta huono eli alin mahdollinen. Amissan Oiva-raportin mukaan omavalvontajärjestelmä ei ollut tarkastettavissa, työvälineiden riittävyydessä on puutteita, elintarvikehuoneiston siisteydessä ja järjestyksessä on epäkohtia, haittaeläintorjuntaa ei ole, jätehuollossa on toistuvia epäkohtia, hygieniaosaamisen todentamisessa on epäkohtia, allergeenien erillään pidossa ja pakkausmerkinnöissä on merkittäviä epäkohtia. Lisäksi Oiva-raportin esillä pidossa on toistuvia epäkohtia.

Amissa Oy:n toiminta on määrätty keskeytettäväksi, kunnes valvontaviranomaiset toteavat tarkastuksen tuloksissa, että kaikki puutteet on korjattu vähintään toiseksi alimmalle eli korjattavaa-tasolle.

Oiva kertoo elintarviketurvallisuudesta

Oivassa elintarvikevalvontaviranomaiset arvioivat tarkastuksillaan yrityksien elintarviketurvallisuutta. Oiva-raportit julkaistaan sitä mukaa, kun tarkastuksia tehdään.

Jos tarkastettu yritys on saanut jostakin asiasta arvosanan korjattavaa tai huono, valvoja tekee aina yritykseen uuden tarkastuksen. Uusintatarkastuksella tarkastetaan vähintään, että havaittu epäkohta on korjattu. Aiemmin saatu arvosana pysyy voimassa, kunnes tarkastaja uusintatarkastuksella toteaa epäkohdan korjatuksi. Jos epäkohtaa ei ole määräaikaan mennessä korjattu, arvosana voi huonontua. Uusintatarkastuksen jälkeen julkaistaan uusi Oiva-raportti, jossa näkyvät mahdolliset muutokset arvosanoissa. Kun arvosanat ovat oivallinen tai hyvä, valvoja tarkastaa yrityksen valvontasuunnitelman mukaisesti.

Oiva-hymiöitä on neljä: oivallinen, hyvä, korjattavaa ja huono. Mitä leveämpi hymy, sen paremmin elintarviketurvallisuusasiat ovat hallussa. Tarkastuksen tulos määräytyy heikoimman arvosanan perusteella.

Asteikko oivallisesta huonoon

Hymiöitä on neljä: oivallinen, hyvä, korjattavaa ja huono. Mitä leveämpi hymy, sen paremmin elintarviketurvallisuusasiat ovat esimerkiksi teollisuudessa. Tarkastuksen tulos määräytyy heikoimman arvosanan perusteella.

Parhaimman hymyn saamiseen edellytetään vain lain noudattamista. Tarkastuksen tulos määräytyy huonoimman arvosanan mukaan siksi, että elintarviketurvallisuus voi heikentyä tai vaarantua jo yhdestä epäkohdasta. Yhdelläkin epäkohdalla voi olla kuluttajalle suuri merkitys. Katsomalla myös kaikkia tarkastustuloksia ja lukemalla sanalliset Oiva-huomiot saa tarkemman kuvan yrityksen elintarviketurvallisuuden tasosta.

Lähde: Ruokavirasto

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos