Älä jää yksin! – Hyvinvointialue käynnistää etätukiryhmän itsetuhoisten läheisille

Etävertaisryhmä on tarkoitettu keskisuomalaisille, joiden läheinen käyttäytyy itsetuhoisesti.

Keski-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry on yhtenä järjestämässä helmikuussa käynnistyvää etätukiryhmää itsetuhoisten läheisille. Myös FinFamin omaisryhmä kokoontuu säännöllisesti Keuruulla.

5.1. 8:00

Keski-Suomen hyvinvointialueen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma käynnistää ensi helmikuussa etävertaistukiryhmän itsetuhoisesti käyttäytyvien läheisille. Huoleen tukea -vertaisryhmään otetaan mukaan 5 – 10 osallistujaa Keski-Suomesta.

Osallistuminen edellyttää sitoutumista ja on toivottavaa, että osallistujat pääsevät osallistumaan kaikille kerroille. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja osallistujat voivat puhua sen verran, kuin itsestä tuntuu hyvältä.

Luottamuksellisessa ryhmässä osallistujat saavat vertaistukea muilta ryhmäläisiltä, joiden läheinen käyttäytyy itsetuhoisesti. Ryhmässä annetaan tietoa itsetuhoisuudesta ja apua tarjoavista tahoista sekä siitä, miten ja mistä saa itselleen tukea ja voimia arjessa jaksamiseen.

Vertaistukiryhmän järjestää Keski-Suomen hyvinvointialue yhteistyössä Keski-Suomen mielenterveysomaiset – FinFamin ja Apua Ajoissa! -itsemurhien ehkäisyhankkeen kanssa.

Kolme kokoontumista Teamsissa

Vertaistukiryhmä kokoontuu Teams-etäyhteydellä kolmesti helmi–maaliskuun 2023 aikana torstaisin 2.2., 23.2. ja 16.3.

Ensimmäisen kokoontumisen aiheena on Itsetuhoisuus läheisen huolena. Tapaamisessa jaetaan yleistä tietoa itsetuhoisuudesta, kuullaan kokemusasiantuntijan kokemuksia sekä käsitellään huolen kanssa elämistä ja selviytymistä. Toisessa kokoontumisessa pohditaan yhdessä, mitä erilaisia tunteita läheisen itsetuhokäyttäytyminen herättää. Kolmannella kerralla selvitetään, mistä saada voimia ja tukea arkeen.

Ryhmänohjaajina toimivat omaistyöntekijä Anne-Riitta Merta Keski-Suomen Mielenterveysomaiset FinFami ry:stä, psykologi Saara Hytönen sekä hankekoordinaattori Vaula Ollonen Apua Ajoissa! -itsemurhien ehkäisyhankkeesta. ”Itsetuhoisuus on kriisi myös läheisille. Ryhmässä käydään läpi esimerkiksi erilaisia tuntemuksia, joita itsetuhoinen läheinen aiheuttaa omaisissa. Ryhmästä saa vertaistukea ja tapaamisissa varataan aikaa yhteiselle keskustelulle. Älä jää yksin huoliesi kanssa”, neuvovat ryhmänohjaajat.

Lähde: Keski-Suomen hyvinvointialue Hyvaks

Lue lisää: Mielenterveyspalvelut eivät tyydytä: Yli 270 allekirjoittajaa vaatii mielenterveyskuntoutujille päivätoimintaa Keuruulla

Lue lisää: Keuruulaiset ja multialaiset voivat keskustella mielenterveydestä ja päihteistä sekä kasvokkain että chatissa

Lue lisää: Mielen tiellä uudet toimitilat keskellä Keuruuta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos