Joutsenet pärjäävät kylmänäkin talvena, mutta niiden ruokapaikat voivat jäätyä

Joutsenet eivät välttämättä säikähdä koviakaan pakkasia ja pystyvät talvehtimaan Suomessa. Yleensä joutsenet syövät pohjasta löytyviä kasveja, mutta lämpötilan laskiessa nollan alapuolelle rantavedet alkavat jäätyä. Vaikka virtapaikoissa saattaa olla sulaa, virtaus kuitenkin vie ravinteita pohjasta muualle ja vähentää kasvillisuutta. Tavallisesti joutsenet muuttavat talveksi muiden Itämeren maiden rannoille, mistä löytyy vapaita rantavesiä ruokapaikkoineen. Jos syksy pysyy leutona, poikueiden kanssa ei tarvitse lähteä muuttomatkalle kiireellä. Pitkä etäisyys voi koitua keskenkasvuisten poikasten kohtaloksi.

Jouko Pihlainen on kuvannut talvehtivan joutsenen Ristajoella vuonna 2021.

3.1. 7:00

Päivän sana tiistaiksi: Kun aika oli täyttynyt, Jumala lähetti tänne Poikansa. Naisesta hän syntyi ja tuli lain alaiseksi lunastaakseen lain alaisina elävät vapaiksi, että me pääsisimme lapsen asemaan. Gal. 4:4–5.

Päivän sana keskiviikoksi: Herra, sinä olit turvapaikka heikolle, pakopaikka kurjalle vaikeuksien aikana, suoja rankkasateessa, varjo helteen tullen. Jes. 25:4.

Päivän sana torstaiksi: Ja nyt – näin sanoo Herra, joka sinut loi, Jaakob, joka sinut muovasi, Israel: – Älä pelkää. Minä olen lunastanut sinut. Minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun. Jes. 43:1.

Päivän sana loppiaiseksi: Idän tietäjät kysyivät: ”Missä se juutalaisten kuningas on, joka nyt on syntynyt? Me näimme hänen tähtensä nousevan taivaalle ja tulimme osoittamaan hänelle kunnioitustamme.” Matt. 2:2.

Päivän sana lauantaiksi: Kuninkaat saavat vielä nähdä! He nousevat osoittamaan kunnioitusta, ruhtinaat heittäytyvät maahan edessäsi. Herran tahdosta näin tapahtuu, hänen, joka on uskollinen, Israelin Pyhän, hänen, joka on sinut valinnut. Jes. 49:7.

Päivän sana sunnuntaiksi: Seuraavana päivänä Johannes näki, että Jeesus oli tulossa hänen luokseen. Johannes sanoi: ”Katsokaa: Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin! Joh. 1:29.

Päivän sana maanantaiksi: ’Se, jonka päälle näet Hengen laskeutuvan ja jäävän, kastaa Pyhällä Hengellä.’ Minä olen sen nähnyt ja todistan, että tämä mies on Jumalan Poika. Joh. 1:33–34.

Nimipäiväänsä tiistaina 3. tammikuuta viettävät Elmeri ja Elmo, keskiviikkona 4. tammikuuta Tiitus ja Ruut, torstaina 5. tammikuuta Lea ja Leea, loppiaisena 6. tammikuuta Harri, lauantaina 7. tammikuuta Aku ja Aukusti, sunnuntaina 8. tammikuuta Titta ja Hilppa ja maanantaina 9. tammikuuta Veikko, Veli ja Veijo.

Aurinko nousee tiistaina 3. tammikuuta kello 9.46 ja laskee kello 15.06, keskiviikkona 4. tammikuuta aurinko nousee kello 9.45 ja laskee kello 15.07, torstaina 5. tammikuuta aurinko nousee kello 9.44 ja laskee kello 15.09, loppiaisena 6. tammikuuta aurinko nousee kello 9.43 ja laskee kello 15.11, lauantaina 7. tammikuuta aurinko nousee kello 9.42 ja laskee kello 15.13, sunnuntaina 8. tammikuuta aurinko nousee kello 9.40 ja laskee kello 15.16, ja maanantaina 9. tammikuuta aurinko nousee kello 9.39 ja laskee kello 15.18.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos