THL suosittelee ikääntyneille ja riskiryhmille uutta koronarokotusta syksyllä – Seututerveyskeskuksessa tehosterokotuksia annetaan influessarokotuksen yhteydessä

THL:n mukaan alle 65-vuotiaille perusterveille aiemmin suositellut rokoteannokset antavat yhä erinomaisen suojan vakavaa koronatautia vastaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee tänä syksynä uutta koronarokotusta kaikille 65 vuotta täyttäneille sekä riskiryhmiin kuuluville.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee tänä syksynä uutta koronarokotusta kaikille 65 vuotta täyttäneille sekä riskiryhmiin kuuluville.

Erona aiempaan THL:n suositukseen on, ettei enää ole väliä, kuinka monta rokotetta on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa on mahdollisesti sairastanut koronan.

Korona- ja influessarokotus samalla reissulla

Tehosterokotteen voi ottaa syksyllä, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin mahdollisesta sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Rokotteen ottamista ei suositella heti syyskuussa, vaan myöhemmin syksyllä samalla käynnillä influenssarokotteen kanssa.

Keski-Suomen Seututerveyskeskus tiedottaa influenssarokotusten alkamisesta myöhemmin syksyllä. Rokotuspisteet sijaitsevat Keuruulla entisellä eläinklinikalla, terveysaseman takapihalla Kantolantie 7:ssä, : Entinen eläinklinikka, terveysaseman takapiha, Kantolantie 7:ssä, Multian terveysasemalla Nehentie 2:ssa ja Petäjäveden terveysasemalla Teollisuustie 1:ssä.

Suojaa vakavaa tautia vastaan

THL:n mukaan kyse on kohdistetusta tehosterokottamisesta, joka ylläpitää suojaa vakavaa tautia ja kuolemia vastaan sekä mahdollisesti laajentaa suojan immunologista pohjaa.

THL:n mukaan riskiryhmillä hitaasti heikkenevää suojaa vakavaa tautimuotoa vastaan on syytä tehostaa. THL:n mukaan vanhimmat ja haavoittuvimmat ikäryhmät ovat saaneet viimeisimmän tehosteannoksensa keväällä, joten syksyllä tehosteesta tulee kuluneeksi 5–7 kuukautta.

THL:n suositus perustuu Kansallisen rokotusasiatuntijaryhmän (KRAR) ja THL:n yhteiseen arvioon.

Perusterveiden suoja vakavaa tautia vastaan yhä erinomainen

THL:n aiemmin antamat suositukset koronarokotusten perussarjasta ja tehosteista ovat yhä voimassa. Perusterveille 18–59-vuotiaille tarjottava rokotussarja on kolme annosta sekä 60–64-vuotiaille neljä annosta.

THL:n mukaan alle 65-vuotiaille perusterveille aiemmin suositellut rokoteannokset antavat yhä erinomaisen suojan vakavaa koronatautia vastaan. Tässä väestönosassa on myös paljon koronainfektion synnyttämää suojaa.

”Tutkimustiedon mukaan perusterveillä työikäisillä aikuisilla vähintään kaksi rokoteannosta ja sairastettu tauti tai kolme rokoteannosta antavat suojan vakavaa tautia vastaan ainakin yhdeksäksi kuukaudeksi. Suoja pysyy tämän ajan lähes samalla tasolla kuin rokottamisen jälkeen. Yhdeksän kuukauden jälkeenkin suojaa on vielä merkittävästi”, Nohynek kertoo tiedotteessa.

Tehosteannos voidaan kuitenkin poikkeuksellisesti antaa myös muille yli 18-vuotiaille erityisistä syistä yksilöllisen harkinnan ja riskiarvion perusteella esimerkiksi työkomennuksen tai matkan kohdemaan vaatimusten vuoksi.

Seututerveyskeskuksessa rokotusvuorossa ovat:

  • 1. ja 2. rokotus: kaikki yli 5-vuotiaat

  • 3. rokotus: kaikki yli 18-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat yli 12-vuotiaat

  • 4. rokotus: voimakkaasti immuunipuutteiset (Thl.fi) yli 12-vuotiaat, kaikki yli 60-vuotiaat sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 (Thl.fi) kuuluvat yli 18-vuotiaat

  • 5. rokotus: voimakkaasti immuunipuutteiset (Thl.fi) yli 12-vuotiaat

  • Lisäksi tehosterokotus kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, huolimatta siitä, kuinka monta rokotetta henkilö on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa hän on mahdollisesti sairastanut koronan.

  • Alle 65-vuotiaiden perusterveiden sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta, mikäli sairastetun taudin ja edellisen rokotuksen väli on vähintään 6 viikkoa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos