Varaudu eksymiseen lähtiessäsi marjaan – Näillä ohjeilla marjastat turvallisemmin

Marjastajan kannattaa aina lähtiessään varautua eksymiseen, vaikka luottaisikin suuntavaistoonsa.

Ahkerimmat marjastajat lähtevät poimimaan marjoja jopa liian syvältä metsästä.

30.7. 15:00

Marjastuskauden alkaminen tuo poliisille etsintätehtäviä erityisesti pohjoisessa Suomessa, mutta marjastajien eksymisiä tapahtuu ympäri maan.

Sisä-Suomen poliisin toiminta-alueella oli viime vuonna viisitoista marjastajan tai sienestäjän katoamiseen liittyvää tehtävää.

Metsään eksymiseen voi vaikuttaa esimerkiksi se, ettei alue ole marjastajalle ennestään tuttu, marjastajalla ei ole oikeanlaista varustusta tai marjastaja on esimerkiksi heikosti levännyt.

Poliisi suosittaa marjaan lähteviä varautumaan reissuun kunnolla. Kompassi tai puhelimen karttasovellus ovat hyödyllisiä matkavälineitä, sillä ne voivat auttaa suunnistamaan takaisin lähtöpisteeseen.

Parhaiten eksymisen välttää marjastamalla tutuissa maastoissa ja lähellä tietä tai asutusta.

Riittävillä eväillä, nesteytyksellä ja lepotauoilla pitää hyvin huolta vireystilasta marjanpoiminnan keskellä. Poliisi muistuttaa pitämään huolta myös välttämättömästä lääkityksestä.

Komisario Ari Aro Sisä-Suomen poliisista kehottaa jokaista marjastajaa varautumaan mahdolliseen eksymiseen, vaikka luotto omaan suuntavaistoon olisikin korkea.

Ennen metsään lähtöä on hyvä kertoa läheiselle minne, millä ja milloin on lähdössä sekä milloin suunnittelee palaavansa. Eksymiseen kannattaa varautua myös pakkaamalla mukaan tulentekovälineet ja lämmikettä.

Jos huomaa eksyneensä tulee ensimmäisenä soittaa hätäkeskukseen. Jos soittajalla on käytössä älypuhelin johon on ladattu 112–sovellus, viranomaiset saavat tiedon soittajan sijainnista sovelluksen kautta.

Eksyneen tulisi hakeutua lähimmälle aukealle paikalle, josta hänet huomataan parhaiten. Pukeutumien räikeästi tai jopa huomioväriin parantaa maastossa erottuvuutta. Poliisi voi hyödyntää kadonneen ihmisen etsinnässä esimerkiksi lämpökameroita, poliisikoiria ja kamerallisia lennokkeja eli droneja.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos