Lue vinkit: Näin voit etsiä kivikautisia muinaisjäännöksiä

Tarkkasilmäinen luonnossa liikkuja voi löytää merkkejä asutuksesta kohdista, joissa maata on paljastunut useamman kymmenen sentin syvyydestä.

Keuruun kivikautisista esinelöydöistä ei löydy kuvia Museoviraston kokoelman verkkohausta. Tältä käyräselkäinen kourutaltta näyttää, tämä Ruskosta löytynyt taltta on harmaasta kivestä ja hyvin hiottu. Kuva Museoviraston arkeologian esinekokoelmasta.

22.7. 20:00

Kuka tahansa luonnossa liikkuja voi alkaa etsiä kivikautisia muinaisjäännöksiä. Lue tästä vinkit kiinnostavaan uuteen luontoharrastukseen.

  • Kivikautiset asuinpaikat sijaitsevat Keuruun seudulla noin 110 – 130 metriä merenpinnan yläpuolella, missä kulki silloinen muinainen rantaviiva. Se saattaa olla kaukanakin nykyisestä rantaviivasta. Potentiaaliset korkeustasot vaihtelevat eri alueilla.

  • Asuinpaikat sijaitsevat muinaisen rantaviivan yläpuolisilla tasanteilla – usein sellaisessa maastonkohdassa, jonka nykyihminenkin tunnistaa miellyttäväksi leiripaikaksi.

  • Merkkejä asutuksesta voi löytää kohdista, joissa maata on paljastunut useamman kymmenen sentin syvyydestä. Sellaisia voivat olla vaikkapa ojanpenkat, metsien laikutusvaot tai hiekkakuopat.

  • Lupaava merkki on tumma, nokea sisältävä tai punertava maakerros. Kivikautisesta asutuksesta kertovat myös palaneet liesikivet tai kvartsi-iskokset, eli kvartsiesineiden valmistuksesta syntyneet kvartsin sirpaleet.

  • Jos maasta löytyy kiinteä muinaisjäännös, esimerkiksi kivikautinen asuinpaikka, siitä pitää muinaismuistolain pohjalta ilmoittaa Museovirastoon. Ilmoituksen voi tehdä viraston Ilppari-palvelussa. Kiinteät muinaisjäännökset on Suomessa rauhoitettu lailla. Niiden alueella ei siis saa kaivaa eikä jäännöstä saa peittää tai poistaa.

  • Jos löydät kivikautisen esineen tai työkalun, erotat sen kyllä luonnonkivestä sileän pinnan ja työstetyn muodon perusteella. Ilmoita mahdollisesta kivikautisesta esinelöydöstä Keski-Suomen museoon, ohjeet löytyvät museon arkeologian tietopalvelun sivulta. Huomioi, että palvelu on kesätauolla 5.8.2022 saakka.

  • Museovirasto antaa sivuillaan ohjeita ja vinkkejä harrastaja-arkeologeille.

Kirjoittaja on Sanoma Media Finlandin viestintäjohtaja. Hän vieraili kaksi päivää Suur-Keuruun toimituksessa kesä-heinäkuun vaihteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos