Kurkisaaressa Keuruulla jälleen epäily myrkkykeisosta: ”Varo näitä alueita, äläkä päästä niille eläimiäkään”

Myrkkykeiso on vaarallisimpia kasveja Suomessa. Keuruun kaupunki on merkinnyt vaaralliset paikat näkyvästi mutta kehottaa kulkijoita valppauteen koko Kurkisaaren ja Kurkilahden alueella.

Keuruun kaupunki on tuonut Kurkisaaren lähelle ilmoituksen, että alueella on havaittu myrkkykeisoa.

1.7. 11:45

Kurkisaaren ja Kurkilahden alueella Keuruulla on havaittu jälleen myrkkykeisoa. Havainnoista on ilmoitettu Keuruun kaupungille torstaina 30. kesäkuuta.

”Olemme käyneet paikalla ja epäilemme, että kyse on myrkkykeisosta. Tunnistusta vaikeuttaa alueella kasvava tiheä ja korkea heinikko”, kunnossapitomestari Petri Pummila Keuruun kaupungilta kertoo.

Myrkkykeisoa pidetään Suomen vaarallisimpina myrkkykasveina, ja sen tiedetään aiheuttaneen myrkytyksiä ja jopa kuolemantapauksia sekä eläimille että lapsille. Yksi juurakko voi tappaa myös aikuisen, mikäli sitä erehtyy syömään.

”Kurkisaaren siltojen läheisyyteen on viety tiedotteita, ja kehotamme välttämään aluetta. Merkityille alueille ei pidä päästää ihmisiä eikä eläimiä, koska myrkkykeiso on vaarallinen syötynä, ja myrkyllistä on myös vesi, jossa se kasvaa.”

Keuruun kaupunki on merkinnyt Kurkisaaren havainnekarttaan alueet, joilta myrkkykeisoa on havaittu kesäkuun lopulla.

Mikäli myrkkykeisoa joutuu elimistöön, se aiheuttaa epilepsian kaltaisia oireita. Hoitamattomana siitä voi syntyä muutamassa tunnissa jopa kuolemaan johtava oireyhtymä.

Myrkkykeison vaarallisuutta lisää sen yleisyys. Yleensä myrkkykeiso kasvaa kosteissa paikoissa, kuten rantaniityllä tai matalassa vedessä.

Myrkkykeiso on monivuotinen paksujuurinen sarjakukkaiskasvi, joka kukkii kesä-heinäkuussa. Sen karvaton, sileä ja ontto varsi voi kasvaa jopa 150-senttiseksi. Erityisen myrkyllinen on juurakko.

Jos myrkkykeisoa joutuu esimerkiksi karjalle tarkoitetun heinärehun joukkoon, se voi aiheuttaa karjakuolemia.

Kaupunki toivoo kuntalaisilta ilmoituksia, mikäli he havaitsevat kaupungin alueilla lisää myrkkykeisoa.

”Toisin kuin useimmat myrkkykasvit myrkkykeiso ei varoita syöjäänsä pahalla hajulla tai epämiellyttävällä maulla. Kasvin varsi ja lehdet tuoksuvat tillille ja maistuvat persiljamaiselle. Eniten myrkkyä sisältävä juurakko haisee sellerimäiselle ja maistuu makean palsternakkamaiselle”, Pummila tarkentaa.

Arkistokuva myrkkykeisoesiintymästä.

Kuva Kurkilahden rantakivikosta. Myrkkykeiso on monivuotinen paksujuurinen sarjakukkaiskasvi, joka kukkii kesä-heinäkuussa.

Juttuun vaihdettu kuva Keuruun kaupungin pystyttämästä varoitustaulusta 4. heinäkuuta 2022 kello 10.58.

Juttuun lisätty 1. heinäkuuta 2022 kello 15.37 Petri Pummilan viimeinen repliikki.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos