Katso ohjeet, jos epäilet koronatartuntaa – Koronanyrkki: Eristys- ja karanteenipäätökset eivät enää hillitse epidemian leviämistä

Sairastuneiden määrästä ei ole tarkkaa tietoa, sillä ihmisille tehdyt koronatestaukset ovat vähentyneet.

Koronanyrkki suosittelee koronaviruksen aiheuttaman hengitystieinfektion sairastamista kotona muiden hengitystieinfektioiden tapaan.

25.1. 13:00

Keski-Suomen koronanyrkki totesi maanantaina 24.1. pitämässään kokouksessa omikronmuunnoksen leviävän laajasti Keski-Suomen sairaanhoitopiirin (KSSHP) alueella.

Testattujen positiivisten määrä on laskussa, mutta tarkkaa tietoa sairastuneiden määrästä ei ole, sillä ihmisiä ei enää testata niin laajasti, vaan heitä pyydetään tekemään kotitestejä. Kokouksessa tuotiin esille, että vaikka sairastuneiden määrä on alueella suuri, se ei ole vaikuttanut sairaalakapasiteetin nousuun. Tällä hetkellä Sairaala Novassa ei ole yhtään potilasta tehohoidossa.

Eristys- ja karanteenipäätökset pyritään pääsääntöisesti lopettamaan KSSHP:n alueella. Koronanyrkki suosittelee hengitystieinfektioiden sairastamista kotona samalla tavalla kuin muissakin hengitystieinfektiotapauksissa. Eristys- ja karanteenipäätösten teossa KSSHP:n kunnilla on päätösvalta, millä aikataululla ne alkavat purkaa eristyskäytäntöjä omalla alueellaan.

Koronanyrkin mukaan jäljitystoiminta, eristys- ja karanteenipäätökset sekä tartuntatautipäivärahatodistusten kirjoittaminen kuormittavat myös terveydenhuollon kantokykyä. Nyrkin mielestä tällä hetkellä ei ole järkevää sitoa työvoimaa näihin tehtäviin, vaan siirtää resursseja toimintaan, jossa on tällä hetkellä henkilöstöpulaa.

Kokouksessa mukana olleiden tartuntatautilääkäreiden toiveena on, että testausta saataisiin vähennettyä, koska sillä ei ole enää epidemian torjunnan kannalta vaikutusta. Testauskriteereitä on mahdollista vähentää turvallisesti hyvän rokotekattavuuden ja kuntien aktiivisesti alueensa väestölle tarjoamien rokotteiden ansiosta.

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Kotitestin tulosta ei yleensä ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

 • Lievien koronavirusoireiden takia ei yleensä tarvitse käydä testissä. Vältä kontakteja viiden päivän ajan ja noudata alueellisia ohjeita. Suositus koskee sekä rokotettuja että rokottamattomia.

Milloin on syytä hakeutua terveydenhuollon koronatestiin?

Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos

 • sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi, jos

 • terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai

 • työskentelet sosiaali-ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä

 • tai työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalvelussa tai

 • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät tai

 • olet raskaana

Ota aina viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon, jos vointisi sitä vaatii.

Sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua testiin, jos oireesi ovat lieviä ja yleistilasi on hyvä.

Vältä vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan.

Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, pyri välttämään kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Noudata kotikuntasi ohjeita koronavirustestiin hakeutumisesta. Ohjeet on julkaistu kuntien verkkosivuilla. Jos saat terveydenhuollosta henkilökohtaisesti ohjeita esimerkiksi testiin hakeutumiseen, noudata niitä.

Jos sinulla on vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi heikkenee, ota viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon.

Voit halutessasi tehdä kotitestin.

Jos kotitesti on negatiivinen

 • Kotitestin negatiivinen tulos on luotettavampi, jos testi toistetaan useana peräkkäisenä päivänä tai 2–3 päivän välein.

 • On tärkeää, että vältät oireisena kontakteja ainakin viiden vuorokauden ajan negatiivisesta kotitestin tuloksesta huolimatta.

 • Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, pyri välttämään kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

 • Tarvittaessa ota yhteyttä omaan lääkäriisi, mikäli tarvitset sairaslomatodistusta työnantajalle oireiden pitkittyessä.

Jos kotitesti on positiivinen

 • Tulosta ei yleensä ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

 • Vältä vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan.

 • Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, pyri välttämään kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta

 • Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti. Tartuttavuus voi alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.

 • Pyydä tartunnalle altistuneita välttämään vapaaehtoisesti tarpeettomia kontakteja viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte, käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa.

Oireeton lähikontaktisi voi kuitenkin mennä töihin välttäen lähikontakteja, käyttäen kirurgista suunenäsuojainta ja noudattaen hyvää käsihygieniaa.

Mikäli hänelle tulee hengitystieinfektion oireita, hänen tulee välttää lähikontakteja viiden (5) vuorokauden ajan.

Jos asut samassa taloudessa positiivisen kotitestin tehneen kanssa tai olet muutoin ollut läheisesti tekemisissä positiivisen tuloksen kotitestistä tai terveydenhuollossa testistä saaneen henkilön kanssa:

 • Vältä mahdollisuuksien mukaan tarpeettomia kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alkamisesta.

 • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia

 • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen.

 • Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta.

Altistuminen varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa

Oleskelu koronavirukseen sairastuneen kanssa samassa luokkahuoneessa tai vastaavassa tilassa varhaiskasvatuksessa, koulussa tai oppilaitoksessa katsotaan pienen riskin altistumiseksi

Sairastuneen kanssa samassa tilassa oleskelleille tiedotetaan mahdollisesta altistumisesta ja annetaan ohjeet seurata oireita. Jos oireita myöhemmin ilmenee, tulee jäädä pois varhaiskasvatuksesta tai lähiopetuksesta ja vapaaehtoisesti välttää kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan.

Koronavilkku hälyttää

Oireettoman henkilön ei tarvitse mennä testiin, mutta suositellaan välttävän tarpeettomia lähikontakteja viiden (5) vuorokauden ajan. Töihin ja kouluun voi mennä oireettomana kasvomaskia käyttäen.

Oireiden ilmaantuessa toimitaan yllä olevan ohjeen mukaisesti.

Lähde: Sairaala Nova

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos