Keski-Suomen koronanyrkki: KSSHP:n alue siirtyy kokonaisuudessaan koronan leviämisalueeksi - Uutiset - Suur-Keuruu

Keski-Suomen koronanyrkki: KSSHP:n alue siirtyy kokonaisuudessaan koronan leviämisalueeksi

Perusterveydenhuolto on heikentynyt koronatilanteen vuoksi Keski-Suomessa.

KSSHP:n alueella koronatartuntamäärät ovat kasvaneet usean viikon ajan.

29.11.2021 14:33

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin (KSSHP) koronanyrkki päätyi maanantaina 29.11. pitämässään kokouksessaan määrittelemään koko KSSHP:n alueen leviämisalueeksi. Kokouksessa todettiin, että KSSHP:n alue täyttää nyt suurimman osan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) leviämisalueelle määrittelemistä epidemiologisista tunnusmerkeistä ja alueen siirto leviämisalueeksi on perusteltua.

Lue lisää: Keuruulle kymmenen tartuntaa lisää viikonloppuna – Keski-Suomeen kirjattiin viikonlopulta yhteensä 130 uutta koronatartuntaa

Kokouksessa tuotiin esille, että KSSHP:n alueella tartuntojen lisääntyminen ja ilmeneminen jo useamman viikon ajan on vaikuttanut erityisesti perusterveydenhuollon toimintakyvyn heikkenemiseen ja jäljityksen hidastumiseen. Perusterveydenhuollossa eri tehtävissä olevia henkilöitä on nyt yhä enenevässä määrin jouduttu siirtämään jäljitystehtäviin, mikä on vaikuttanut muun muassa avoterveydenhuollon toimintakykyyn. Vaikka tartuntamäärät ovat KSSHP:n alueella olleet korkeat, sairaalakuormitus on edelleen matala.

Uusia rajoituksia tulossa

Koronanyrkki on esittänyt Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle pyynnön kokoontumisrajoituspäätöksestä KSSHP:n alueelle. Mahdollinen päätös kokoontumisrajoituksista tulee myöhemmin aluehallintovirastolta. Myös leviämisalueelle kuuluvat ravintolarajoitukset astuvat STM:n päätöksellä voimaan todennäköisesti vielä tämän viikon aikana.

STM:n ohjauskirjeen mukainen kriteeristö

  • Alueellisessa tai väestöryhmäkohtaisessa rokotuskattavuudessa on puute tai puutteita.

  • Sosiaali- tai terveydenhuollon kuormitus kasvaa ja palvelujärjestelmän osan tai osien toimintakyky heikkenee.

  • Positiivisten näytteiden osuus on suurempi kuin 3,0–3,5 prosenttia, pois lukien kohdennetut terveystarkastukset ja seulonnat.

  • Jätevesiseuranta osoittaa havaituissa virusmäärissä satunnaisvaihtelun ylittävää kasvua.

  • Esiintyy laajoja joukkoaltistumisia, joiden selvittäminen vaikeuttaa merkittävästi muuta epidemian torjuntatyötä.

  • Jäljityksen viive rajoittaa tartuntaketjujen riskiperusteista tehokasta katkaisua.

  • Tartuntojen 14 vuorokauden tapaussumma koko väestössä on suuruusluokkaa 100 tapausta 100 000 asukasta kohti tai rokottamattoman tai jonkun muun väestöryhmän suuruusluokkaa 200 tartuntaa 100 000 asukasta kohti.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos