Haapamäen yhtenäiskoulussa korona-altistuksia koulussa, koulutaksissa, iltapäiväkerhossa ja vapaa-ajalla – Oppilaista vain joka kymmenes tuli kouluun tiistaina ja keskiviikkona - Uutiset - Suur-Keuruu

Haapamäen yhtenäiskoulussa korona-altistuksia koulussa, koulutaksissa, iltapäiväkerhossa ja vapaa-ajalla – Oppilaista vain joka kymmenes tuli kouluun tiistaina ja keskiviikkona

Sekä koulun väki että vanhemmat toivovat, että Haapamäellä koulu siirtyisi etäopetukseen, jotta kaikki lapset saisivat yhtä lailla opetusta ja kouluaterian.

Haapamäen yhtenäiskoulun oppilas Miska matematiikan tehtävien kimpussa kotonaan tänään keskiviikkona. Koronakaranteeniin on määrätty kaikkiaan sata lasta. Lisäksi vanhempien pyynnöstä kotiin on jäänyt vajaat 30 oppilasta.

8.9.2021 15:01 | Päivitetty 8.9.2021 16:06

Sekä Haapamäen yhtenäiskoulun rehtori Jukka-Pekka Ärling että koulun johtokunnan puheenjohtaja ja koululaisten äiti Janette Rintanen ovat yksimielisiä: tilanne on vaikea sekä koulun väelle että perheille.

– Useita luokkia, yhteensä sata lasta on määrätty karanteeniin. Lisäksi vanhemmat ovat itse pyytäneet vapaata alkuviikosta lähes 30 lapselle. Karanteenissa olevat luokat käyvät etäkoulua, muille opettajat lähettävät tehtäviä. Karanteeniin määrätyille lapsille saa aterian koululta, muille ei. Lisäksi koronajäljitys laahaa perässä, listaavat Ärling ja Rintanen Haapamäen yhtenäiskoululle viime perjantaista lähtien syntynyttä tilannetta.

He toivovatkin, että koko koulu määrättäisiin etäopetukseen, kunnes koronatilanne saadaan selvitettyä, oppilaat testattua ja tartuntaketjut jäljitettyä. Sanalla sanoen: tilanne rauhoitettua.

– Että tartunnat tyssäisivät tähän, eivätkä jatkuisi enää yhtään pitemmälle, esimerkiksi Keuruulle, sanoo Rintanen.

– Hyvä ratkaisu olisi laittaa Haapamäen koulu loppuviikoksi kiinni, siirtyä kaikille tasapuolisesti etäopetukseen ja katsoa viikonlopun jälkeen, millainen tilanne on silloin, jotta saadaan koronapirulainen nujerrettua, sanoo Ärling.

Miina opiskeli keskiviikkona Teamsin kautta etänä.

Joka kymmenes tuli kouluun

Haapamäen yhtenäiskoulussa oli keskiviikkona 8. syyskuuta määrätty karanteeniin sata lasta: esikoulu ja neljäs, viides, seitsemäs ja kahdeksas luokka kokonaisuudessaan. Kaikilta luokilta on karanteenissa vähintään yksittäisiä oppilaita. Esimerkiksi ekaluokalla karanteenissa on seitsemän oppilasta yhdestätoista. Lisäksi oppilaita on jäänyt kotiin vanhempien pyynnöstä.

– Näin tänään keskiviikkona oppilaita oli lähiopetuksesssa 14 ja eilen tiistana 17, kertoo Ärling.

”Kaikki tulee tänne maalle vähän myöhässä, näköjään myös korona.”

Maanantaina kouluun ei tullut yhtään oppilasta.

– Sunnuntaina saimme wilma-viestin, siinä kehotettiin kaikkia lapsia jäämään maanantaina kotiin, kun tartuntojen määrästä ei ollut tietoa. Tiistaina tartuntatautilääkäri kuitenkin katsoi, ettei koulun sulkemiseen ole syytä, vaan kouluun voi mennä, kertoo Rintanen.

– Muualla Keuruulla karanteenissa on parhaillaan 20 oppilasta, kertoo sivistysjohtaja Marika Savukoski.

Ärling on huolissaan myös siitä, säilyykö koulun henkilökunta terveenä.

– Vaikka rokotukset ovat kunnossa, opettaja on altistunut, kun luokassa on ollut useampia koronapositiivisia oppilaita. Opettajia voi joutua jäämään kotiin, sanoo Ärling.

Miisa väritystehtävän parissa.

Tilanne alkoi perjantaina

Ärling kertoo, että koronatilanteen paheneminen tapahtui nopeasti ja yllättäen.

– Ensimmäiset koronatapaukset tulivat ilmi Haapamäen päiväkodissa viikko sitten. Perjantaina ensimmäinen eskarilainen testattiin koronapositiiviseksi. Siitä lähtien kaikki on ollut yhtä hullunmyllyä, sanoo Ärling.

Hän myöntää, ettei koulussa ole saatu lapsia ja nuoria käyttämään maskeja ohjeiden mukaisesti. Heille ei ole saatu vakuutettua, että vaaraa vaanii yhä.

– Ja miten saataisiinkaan, sillä joka tuutista tulee rajoitusten purkamista. Eivät lapset ja nuoret voi ymmärtää sellaista. Tuntuu , että olemme ihan eri valtakunnassa kuin muu Suomi. Kaikki tulee tänne maalle vähän myöhässä, näköjään myös korona, sanoo Ärling.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos