Keuruu huolestuttavan listan kärjessä – Miltei puolet jättää kouluruoan syömättä - Uutiset - Suur-Keuruu

Keuruu huolestuttavan listan kärjessä – Miltei puolet jättää kouluruoan syömättä

Keuruulla koululounaan jättää yhden tai useamman kerran väliin kouluviikon aikana keskimäärin 48 prosenttia oppilaista.

28.9.2018 10:22 | Päivitetty 28.9.2018 14:39

Yle julkaisi tilaston, miten suuri osuus 8.-9. -luokan oppilaista on ilmoittanut THL:n kouluterveyskyselyssä, että jättää yhden tai useamman koululounaan väliin kouluviikon aikana.

Keuruulla lounaan jättää väliin pojista 63 prosenttia ja tytöistä 37 prosenttia. Valtakunnallisessa vertailussa Keuruu sijoittuu listan kärkipäähän sijalle kolme tasatuloksella Ruoveden kanssa. Ainoastaan Keravalla lounas jätetään väliin useammin kuin Keuruulla.

–Huolestuttavaltahan luvut kuulostavat. Kaikilta osin ei ole onnistuttu meille annetussa tehtävässä, sanoo kouluruokailun asiantuntija, opetusneuvos Marjaana Manninen opetushallituksesta Ylelle.

–Oppilaat ilmoittavat tärkeimmäksi syyksi sen, etteivät pidä kouluruuasta. Se liittyy juuri makuun eli kouluruoka ei maistu, sanoo erikoistutkija Susanna Raulio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta Ylelle.

–Muita tärkeitä syitä on, että kaveritkaan eivät mene kouluruokailuun syömään tai sitten vaan yksiselitteisesti, että ei ole nälkä. Nämä ovat ne pääsyyt.

Keuruun yhteiskoulun yläkoulun rehtori Jukka Oikarinen ei osaa sanoa yhtä kikkaa, jolla kaikki oppilaat saataisiin syömään, jos budjetti pysyy samana.

–Ruokailen joka päivä koulun ruokalassa ja hyvin siellä on aina oppilaita ollut. Varmasti koululounaita jätetään oppilaiden keskuudessa väliin, en sitä epäile.

–Huomionarvoinen seikka on kuitenkin se, että noin kolmannes THL:n kyselyyn vastanneista oppilaista on vaihtanut jo oppilaitosta.

–Mikä olisi se kikka, jolla kaikki saataisiin syömään? Siihen en osaa yhtä vastausta sanoa, Oikarinen kertoo.

Oikarinen kokee, että Keuruun yläkoulun kouluruoan ja ruokalan taso on hyvä.

Keuruun yläkoulussa oppilaille annetaan tietty aika ruokailuun ja ruokalassa on valvonta.

–Emme tietenkään valvo, että ketkä kaikki saapuvat ruokailuun ja ketkä eivät, Oikarinen kertoo.

Koululounas on oppitunti muiden joukossa

Ylen jutun mukaan Opetushallitus ei katso asiaa hyvällä, sillä koululounas on oppitunti muiden joukossa.

–Opetushallitus on tyytymätön nykytilanteeseen. Se onkin asettanut tavoitteeksi saada kaikki koululounaalle vuoteen 2020 mennessä. Yksi keino siihen on ottaa oppilaat mukaan vaikuttamaan kouluruokailuun, Ylen jutussa kerrotaan.

Vuoden 2016 tilaston mukaan Keuruulla ruokailun hinta oppilasta kohden päivässä on 3,89 euroa. Koko maan keskiarvo on 2,79 euroa.

Lähde: Yle

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos