Viulunsoitto vei Yvette Nzezan mennessään

Yvette Nzeza soitti Keski-Suomen Jousisoitintapahtumassa 13-15-vuotiaiden sarjassa omalla, jo satavuotiaalla viulullaan.

25.3.2018 10:00

–Musiikkiharrastukseni alkoi muskarista, siellä soitettiin kanteletta, mutta meille esiteltiin muitakin soittimia. Kiinnostuin viulusta ja halusin alkaa soittamaan sitä, kertoo Nzeza harrastuksensa alkuhetkistä.

Hän on soittanut viulua jo kuusi vuotta. Viime kesänä hän sai musiikkiopistossa perustason päättötodistuksen ja musiikin teorian opinnotkin ovat hyvällä mallilla. Nzeza soittaa myös Keuruun Alueorkesterissa ja käy viulutunneilla kahdesti viikossa.

Viulunsoitto ja muut siihen liittyvät harrastukset ovat vallanneet arjesta aina vain suuremman osan.

–Harjoittelen kotona joka päivä 90 minuuttia. Soittotunnit kestävät 45 minuuttia, lisäksi ovat puolentoista tunnin orkesteriharjoitukset ja triomme harjoitukset. Siinä soittavat myös Pauli Salminen viulua ja Anna Tervonen pianoa, kertoo Nzeza.

Myös trio esiintyi katselmuksessa, kamarimusiikkisarjassa.

Koko kuuden vuoden ajan Yvette Nzezaa on opettanut Aarne Miettinen.

–Tykkään kovasti. Hän on mahtava opettaja: sanoo mukavasti, mutta tarkkaan, mitä soitossa pitää korjata, sanoo Nzeza.

Nzeza soittaa mieluiten hitaampia kappaleita, balladimaisia, vaikka nyt ohjelmistossaan on nopeitakin kappaleita.

–Balladeissa saa soittaa tunteella, tehdä esimerkiksi vibraattoja, Nzeza juttelee.

Vapaa-ajalla hän kuuntelee joskus myös kevyttä musiikkia, poppia ja rockia.

Keski-Suomen jousisoitintapahtumaa Nzeza pitää hyvänä juttuna. Hän soitti lauantaina kolme kappaletta: Adam Wronskin Masurkan, S. Prokofievin Tarantellan ja F. Kreislerin La Précleusen.

–Olen mukana toista kertaa. Täällä on mukavaa. Oma soittoni tuntui menevän hyvin. Arvioitsijoilta saa palautetta. Soittokokemus on myös tarpeellista tulevaa varten. Lisäksi pääsemme kuuntelemaan muista kaupungeista tulevien nuorten soittoa, sanoi Nzeza.

Nuori muusikko toivoo musiikista itselleen ammattiuraa.

–Haluaisin opiskella viulunsoitonopettajaksi lukion jälkeen, hän sanoo.

Jousisoitintapahtuma sujui lauantaipäivänä hyvin.

–Sujuvasti on sujunut ja lapset selvästi valmistautuneet vielä paremmin kuin tavallisiin oppilaskonsertteihin. Kaikki soittavat täällä mahdollisimman hyvin, luonnehti pianonsoitonopettaja Sanna Vuorento Läntisen Keski-Suomen musiikkiopistosta tapahtuman kulkua.

Jousisoitintapahtumassa kaikki osallistujat palkitaan ruusulla ja stipendillä.

–Lisäksi osallistujien joukosta valitaan esiintyjät yhteen JAMKin konserttisarjaan kuuluvaan konserttiin ensi vuoden puolella, sanoi Vuorento.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos