Menestys SM- ja MM-tasoilla sai tunnustusta: Ida Heikkilä on vuoden urheilija Keuruulla

Keuruun vuoden urheilijaksi on valittu ampuja Ida Heikkilä. Pienestä asti Keuruulla harjoitellut Heikkilä on niittänyt menestystä niin kotimaisella kuin kansainväliselläkin tasolla.

Ida Heikkilän menestys SM- ja MM-tasoilla poiki valinnan Keuruun vuoden urheilijaksi.

21.2. 10:00

”Olen tyytyväinen ja ylpeä valinnastani. Kolmen vuoden aikana on tullut yli 20 Suomen mestaruutta, nyt oli minun vuoroni saada tämä kunnia kotipaikkakunnaltani”, Ida Heikkilä toteaa kiitollisena.

Lajitaidot ovat perua Keuruun ampumaradoilta. Keuruun seudun ampujat ry:n ilma-aserata on ollut Heikkilälle kuin toinen koti jo alaluokilta asti. Kesäaikaan pienoiskivääriharjoittelua on tehty myös ulkoradoilla.

Heikkilän leipälaji on liikkuvan maalin ammunta. Lajissa taulut liikkuvat kahta eri nopeutta. Hitaiksi kutsutut ovat ampujan näkyvillä viisi sekuntia. Nopeat vain 2,5 sekuntia. Sisäkaudella ilmakiväärillä ammuttaessa luodin halkaisija on 4,5 millimetriä ja taulun kympin halkaisija 5,5 millimetriä. Koordinaatio ja henkinen puoli ovat siis koetuksella, eikä fysiikan merkitystä sovi unohtaa pitkissä kisapäivissä.

Heikkilä on kiitollinen valinnastaan. Menestys on vaatinut valtavan määrän työtä.

”Äiti ja pappa tässä lajivalinnassani ovat vaikuttaneet”, Heikkilä kertoi Suur-Keuruulle tammikuussa 2022.

”Lähdin äidin mukaan radalle jo alaluokilla. Kuudennen luokan tietämissä olin sitten alkanut kyselemään, josko voitaisiin taas mennä ampumaan.”

Nuori ampujalupaus kirjoitti keväällä 2022 ylioppilaaksi Keuruun lukion urheilulinjalta. Opintojen ja harjoittelun yhdistäminen onnistui Keuruulla luontevasti.

Heikkilä kertoi harjoitelleensa lukion ohessa ajoittain kahden harjoituksen päivätahdilla ja normaalisti vähintään kolmesti viikossa.

”Lukion urheilulinja sopi minulle tosi hyvin ja muutenkin kaikki sujui. Keuruu on pieni paikka ja kaikki pyrkivät tekemään yhteistyötä.”

Jo vuosi sitten Heikkilä ennakoi rakkaan lajin harjoittelumahdollisuuksien ohjaavan myös tulevaa opiskelupaikkaa. Viime syksynä Heikkilä aloittikin opinnot Tampereella, lähempänä seuratasolla edustamaansa Kangasalan Kymppi-64:ää ja valmentajaansa Sami Heikkilää.

Vuosi täynnä menestystä

Vuonna 2022 Heikkilä edusti Suomea liikkuvan maalin MM-kisoissa Ranskan Chateaurouxissa. Elokuussa kisatuista kisoista oli kotiintuomisina kaksi kirkasta hopeamitalia.

Kotimaassa Heikkilä ampui viime vuonna useampia SM-mitaleita. Suomen ennätyksiä on syntynyt vuosien mittaan 16. Heikkilän nimissä on myös kaksi Euroopan ennätystä.

Kuluvan vuoden sijoitukset ovat olleet totutun hyviä, mutta haasteitakin on ollut. Menneenä viikonloppuna Heikkilä ampui kaksi SM-kultaa Lappeenrannan kisoista.

”Alkukausi on mennyt tuloksellisesti huonommin. Syksyllä tuli jalkaan murtuma, joka venytti syksyistä ampumataukoa. Vaihdoin myös ampumatakkia, johon totuttelu vei aikansa. Nyt alkaa taas olla ohjat käsissä”, ampujalupaus kertoi.

Tammikuussa plakkariin tarttui myös kaksi voittoa Eskilstunan kansainvälisistä kisoista ja pronssi Maaningan SM-kisojen yleisestä sarjasta.

”Vaikka Ruotsistakin tuli voitto, se ei ollut tuloksellisesti kovin hyvää tekemistä.”

Tulevaisuus on Heikkilälle selvä. Elo-syyskuussa on ohjelmassa ensimmäiset aikuisten MM-kisat Bakussa.

”Olisin saanut kilpailla vielä tämän vuoden nuorten sarjassa, mutta koska nuorten MM-kisat ovat Koreassa ja kulut nousevat kohtuuttoman kovaksi, siirryn aikuisten sarjaan jo vuoden etuajassa”, vuonna 2003 syntynyt ampuja kertoo.

”Mitali kiiltää silmissä. Naisissa on tosi kova taso, pitää ampua tosissaan hyvin jos meinaa menestyä.”

Ida Heikkilä siirtyy tänä vuonna aikuisten sarjaan. Tavoitteena on mitali aikuisten MM-kisoissa Azerbaidžanin Bakussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos