Blaze Belugan lumileiri muuttui pohjoisen ratojen valloitukseksi

Kiltti ja mukava tamma muuttuu raviradalla sähäkäksi, eikä tämänkertainen tuloskaan tuottanut pettymystä.

Blaze Beluga on arka naamalle lentävästä hiekasta toisten takana juostessa ja siksi sen valjastuksessa käytetään apuna hapsuja ja silmän verkkosuojia.

30.5. 19:15

Toukokuun 23. päivänä Blaze Beluga lähti Oulun valloitukseen Jukka-Pekka Niskasen ohjastuksessa. Lähtörata yksi takasi joko hyvän juoksun keulassa tai pussijuoksun sisäradalla. Oulun ravien säännöllinen kisapäivä on maanantai.

Tamma lähti sen verran liukkaasti matkaan, että keulaan pääsy oli onnistua, mutta vielä rapeamman alkuvauhdin sai Hanna Ranta Hyacinthille, joka valloitti alkukaarteessa kärkipaikan.

Niskanen ei jäänyt sitä murehtimaan, vaan nosti Blaze Belugan heti toiselle radalle ja haki keulapaikan pois hetken askeleitaan haparoivalta Hyacinthilta.

Sitten oli Blaze Belugalle loppu helppoa. Se sääteli vauhtia sopivaksi ja irrotti vielä tyylikkään loppukirin parantaen ennätyksensä aikaan 16.0ake.

Valmentaja Sanna Loukusa Pudasjärveltä on kertonut, että kotona tamma on kiltti ja mukava, mutta aika sähäkkä. Treeni on reipasta ja terävää, että tamman mieli pysyy virkeänä.

Oulun voiton jälkeen Loukusa paljasti, että tamma tahtoo hiukan ailahdella suorituksissaan.

”Hyvinhän tamma on mennyt, kun statistiikkaa katsoo, mutta on se hiukan sellainen ailahteleva. Eli ihan ei ole päästy tamman sielunelämästä perille, mutta eiköhän tuo pikku hiljaa ala löytymään”, kertoi Loukusa.

”Se tuli puolitoista vuotta sitten marraskuussa Lapin lumileirille ja jäikin sitten tänne. Nyt jännitetään kesää. Viime kesänä tuli hiukan allergiaa eikä henki oikein tahtonut kulkea. Lisäksi se pelkää lentävää hiekkaa ja juoksee toisten perässä käsijarru päällä, siksi ovat hapsut ja suojat naamalla”, selitti valmentaja tamman erikoisia varusteita.

Myös vakio-ohjastaja Niskanen oli tyytyväinen tammaan.

”Mutkan kautta saatiin johtopaikka ja sen jälkeen oli hieno suoritus. Viimeisessä kurvissa annoin vapaasti mennä, niin kyllä lähti hyvin tulemaan ja tuli korvat kiinni maaliin. Tämä on kyllä juoksija, mutta hiukan vielä ailahtelee. Mutta kun starttailee sopivassa kilpailurytmissä, niin kyllä tästä hyvä tulee”, arveli Niskanen.

Risto Lampisen omistama ja kasvattama viisivuotias Blaze Beluga lähti puolitoista vuotta sitten pohjoiseen lumileirille kuntoa hankkimaan ja jäi toistaiseksi sille tielleen. Tamman kilpailuoikeuden on vuokrannut Lampisen kokooma keuruulainen kimppa Team Alamatekki.

Ja mikäs pohjoisessa on kilpailla. Onhan siellä varsinkin kesäaikaan monia kaviouria sopivan matkan päässä, kuten Rovaniemi, Tornio, Oulu, Ylivieska, Kajaani. Eteläisin, missä hevonen on juossut, on Vieremä. Myös Ruotsin Boden on sopivan matkan eli noin 300 kilometrin päässä.

Sahara Dangerous ja Calervo ykkösiä

Keuruulainen hevoskasvatus näkyy viikoittain radoilla. Nyt oli voittovuorossa Petra Huhtin 3-vuotias ori Sahara Dangerous, joka otti Jokimaalla uransa toisessa startissa jälleen voiton Santtu Raitalan komennossa.

Härmässä puolestaan Anita Viitasen kasvattama viisivuotias suomenhevosori Calervo Ville Pohjolan käsistä otti lähdössä keulapaikan ja kamppaili voitosta Bandiitin kanssa, kunnes Bandiitti laukkasi rinnalta pois ja Calervo leiskautti ylivoimavoittoon parantaen ennätyksensä lukemiin 35.1ke.

Ravituloksia

Härmän perinteiset kesäravit. PowerPark 29. toukokuuta 2022.

Aloittelevien nuorten lähtö. Tasoitusajo 4–6-vuotiaille kylmäverisille, paalulta 1.39.0 ja hitaammat.

1) Calervo, omistaja Katja Salmela, Lapua, kasvattaja Anita Viitanen, Keuruu, hoitaja Henna Järvinen, valmentaja Taija Metsälä, ohjastaja Ville Pohjola, aika 35.1, palkinto 1 300 euroa.

2) Vakner, omistaja ja kasvattaja Aulis ja Laura Palosaari, Raahe, hoitaja Laura Palosaari, valmentaja Aulis Palosaari, ohjastaja Mika Moisanen, aika 33.5, palkinto 650 euroa.

3) Kojolan Kosti, omistaja ja kasvattaja VK-Talli, Lapua, valmentaja ja ohjastaja Vesa Vuorenmaa, aika 36.3x, palkinto 390 euroa.

Kavioliigaravit. Vieremä 28. toukokuuta 2022.

Kavioliigalähdöissä 28. toukokuuta pisteen saaneet lämminveriset: Endless Story, ohjastaja Veli-Erkki Paavola, valmentaja Pirjo Miettinen. American Hero, ohjastaja Jani Ruotsalainen, valmentaja Pekka Korpi. Main Stage, ohjastaja Jukka Torvinen, valmentaja Antti Ojanperä. Rallston, ohjastaja ja valmentaja Jani Ruotsalainen.

Kavioliigalähdöissä 28. toukokuuta pisteen saaneet kylmäveriset: Siirin Liisi, ohjastaja Hannu Torvinen, valmentaja Ossi Nurmonen. Parvelan Retu, ohjastaja Hannu Torvinen, valmentaja Petri Laine. Hipsun Poju, ohjastaja ja valmentaja Heikki Mikkonen.

Kavioliigan tilanne 22. osakilpailun jälkeen: Paras lämminverinen ravuri Deangelo 5 pistettä. Paras kylmäverinen ravuri Core 4 pistettä. Paras ohjastaja Santtu Raitala 21 pistettä. Parhaat hevosenhoitajat Etta Pakkanen ja Kaisa Tamminen 5 pistettä. Paras valmentaja Seppo Suuronen 7 pistettä. Paras omistaja ja paras kasvattaja Stable Bounty Hunters 5 pistettä.

Lions-ravit. Lahti, Jokimaa 26. toukokuuta 2022.

Ryhmäajo lämminverisille 2 140 metriä, enintään 1 200 euroa tienanneet.

1) Sahara Dangerous, omistaja Team Kauppinen, Kokkola, kasvattaja Petra Huhti, Keuruu, hoitaja Annika Aalto, valmentaja Tapio Mäki-Tulokas, ohjastaja Santtu Raitala, aika 18.6a, palkinto 1 000 euroa.

2) Ivory Donut, omistaja Oy Trot Ab ja Jyrki Seppä, Espoo-Savonlinna, kasvattaja Oy Trot Ab & Herttuala Oy, valmentaja ja ohjastaja Tuomas Korvenoja, aika 18.7a, palkinto 500 euroa.

3) A RM, omistaja Oy J Jauhiainen Logistics Ltd, Taipalsaari, kasvattaja OAO PKZ im. V.I. Chapaeva, valmentaja Jyrki Jauhiainen, ohjastaja Jarmo Saarela, aika 18.8a, palkinto 300 euroa.

Koelähtö. Tasoitusajo lämminverisille 2 140 metriä.

Sahara Applause, omistaja We Life For The Applause Stable, Orimattila, kasvattaja Oskari Mäenpää, Keuruu, hoitaja Saara Järvinen, valmentaja Timo Korvenheimo, ohjastaja Ilkka Hoffren, aika 24.0, hyväksytty.

Tiistairavit. Mikkeli 24. toukokuuta 2022.

Kuninkuuskilpailun pisteranking 24. toukokuuta:

1) Veeran Poika 330 p. 2)Evartti 285 p. 3)Välkyn Tuisku 230 pistettä.

Maanantairavit, Oulu, Äimärautio 23. toukokuuta 2022.

Ryhmäajo lämminveritammoille 2 120 metriä, enintään 13 000 euroa tienanneille.

1) Blaze Beluga, omistaja ja kasvattaja Risto Lampinen, Keuruu, kilpailuoikeuden vuokraaja Team Alamatekki, Keuruu, valmentaja Sanna Loukusa, ohjastaja Jukka-Pekka Niskanen, aika 16.0a, palkinto 1 000 euroa.

2) Hyacinth, omistaja Tapani Huittari ja Hanna Ranta, Tornio, kasvattaja, valmentaja ja ohjastaja Hanna Ranta, aika 16.5ax, palkinto 500 euroa.

3) Zirkonia Comery, omistaja Melkein timanttinen talli, Orimattila, kasvattaja Isto Mäki-Tulokas, valmentaja ja ohjastaja Mauri Jaara, aika16.7a, palkinto 300 euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos