Naisten ratkaisut eivät jätä ketään kylmäksi

Naispesäpalloilu on huomattavasti miesten pesistä mielenkiintoisempaa katsottavaa.

Katselin tässä männä viikolla naisten superpesistä televisiosta. Manse PP:n ja Kirittärien välinen pesäpallo-ottelu Tampereen Kaupissa oli tiukka ja ratkesi vasta supervuorossa kotijoukkueen harhaheittoon.

Ottelun aikana kävi selväksi, kuinka naisten pesäpalloilu on huomattavasti yllätyksellisempää kuin miesten kaavamainen, konemainen ja pitkälle roolitettu pelaaminen. Oivallukset ja vastustajan ulkokentän sijoittumisvirheiden vuoksi tehdyt viime hetken ratkaisut olivat loistavia suorituksia.

Tänä päivänä miesten pesäpalloilun rohkeat merkit ja yllätyksellisyys ovat koko lailla kuolleet; tilanteet rakennetaan jokerilyöjälle, joka lyö ajolähtötilanteessa väärä pois -lähdöllä pallon vastustamattomasti polttolinja taakse tai saumaan, jonka jälkeen aletaan rakentaa seuraavaa kolmostilannetta. Mielestäni naiset uskaltavat tehdä sisäpelissä rohkeita suorituksia riskilläkin, mikä tuo yllätyksellisyyttä sisäpeliin.

Naiset pelasivat pesäpalloa Keuruulla muistaakseni viimeksi sarjassa joskus 1990-luvulla. Keuruun Tovereiden paidassa parisen vuotta kului piirisarjassa, kunnes joukkue nousi maakuntasarjaan. Ratkaisuottelussa Valorinteen kentällä vastassa oli Jyväskylän Kirin kakkos- tai kolmosjoukkue, joka vilisi entisiä mestaruussarjan pelaajia. Ottelu päättyi jännittävien vaiheiden jälkeen niukkaan Kirin voittoon, mutta pelin päätyttyä he ilmoittivat, ettei heidän joukkueensa halua maakuntasarjaan. Paikan sai KeuTo.

”Naiset uskaltavat tehdä sisäpelissä rohkeita suorituksia.”

Yllätyksiä KeuTon naisetkin saivat kokea. Eräänä kesäisenä iltana Keuruun vanhalla pallokentällä pidettyihin seuran harjoituksiin saapui 11 kertaa naisten Itä-Länsi-otteluun valittu Anne Nurmela. Silloin Vihdin Palloa edustaneelle Nurmelalle harjoitusmatka Vihtiin viikolla oli aika pitkä. Hän oli tuohon aikaan suomalaisen naisten pesäpalloilun ehdotonta aatelia, monelle nuorelle tytölle myös esikuva. Hänen tulonsa KeuTon harjoituksiin oli iso yllätys, mutta myös win-win-tilanne; hän pääsi harjoittelemaan ja KeuTon naiset saivat kokea, kuinka lujaa naisten Superpesiksessä todella lyötiin.

Vahvana lyöjänä ja kärkilyöjänä tunnettu Nurmela palkittiin vuoden 1993 naisten Itä-Länsi-ottelun parhaana pelaajana. Hän lähetti kiitokset jälkeenpäin KeuTon naisille onnistumisestaan, sillä hän oli saanut harjoitella varta vasten Keuruulla bravuurilyöntiään kakkospesän taakse suuntautunutta maalyöntiä.

Kirjoittaja on urheilutoimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos