Kesä on vain kerran vuodessa

Kesä on täällä, nyt kelpaa nauttia.

Joko nyt on kesä? Mielenlaatu alkaa ainakin kääntymään kohti auringon aikaa. Kesä tuo pohjoisen ihmisten elämään dramaattisen muutoksen.

Jos tammikuun pimeydessä ulkona liikkuu lähinnä vain kylmä viima, näin toukokuussa tuntuu, että ihmisten määrä moninkertaistuu.

Toppatakkien ja paksujen pipojen alta on tänäkin vuonna paljastunut iloinen joukko ihmisiä. Sohjokengät ovat vaihtuneet sandaaleihin ja karvahatut kesälippiksiin.

Mistä se kesä sitten muodostuu? Kesä on paljon enemmän kuin vain se lyhyt ajanjakso kahden pitkän talven välissä. Kesä on ilmiö, kesä on mielentila.

Kesällä voi tehdä asioita, joita voi tehdä vain kesällä.

Polkupyöräily on kesällä mukavampaa kuin talvella. Pystyssä pysymisen mahdollisuus kuivalla asfaltilla on huomattavasti korkeampi kuin sohjon sekaan solahtaneella hiekoituksella.

”Sohjokengät ovat vaihtuneet sandaaleihin ja karvahatut kesälippiksiin.”

Keuruun tiiviissä ytimessä pyörä on erinomainen kulkupeli ja hyvä fillari vie kulkijan autoa nopeammin ainakin lyhyille etäisyyksille. Bonuksena tulee raitista ilmaa ja iloista mieltä. Toki talvellakin voi pyöräillä, mutta lasken fillarilla rullailun vahvasti kesän tekemisiksi.

Yksi varma kesän merkki on myös, että lämpötila nousee turkasen kuumaksi. Niin kuumaksi, että tekee mieli pulahtaa uimaan. Radiossa kehuivat aikanaan Keuruun uimalaitosta maamme parhaaksi. Ehkä se sitä onkin. Jos ei paras, niin aivan mainio kuitenkin.

Kesällä pääsee torille, pelaamaan padelia tai notkumaan terassille. Muutaman kuuman kuukauden voi käyttää myös mökkeilyyn, veneilyyn tai työntekoon. Useimmat meistä tekevät näistä sopivan yhdistelmän kesänviettoa, jota sitten talvella muistellaan.

Kesällä puutarha herää eloon ja hyötykasvit laitetaan kasvamaan satoa. Kovin tehokasta tuo kotiviljely ei ole, mutta ei se ole sen pointti.

Epävirallisen tutkielman tehneenä kokemusasiantuntijana väittäisin, että itsekasvatetuilla perunoilla, tomaateilla, yrteillä ja muilla herkuilla on aivan erityisiä ominaisuuksia. Olen nimittäin havainnut, että jo kasvamaan laitettaessa ne vaikuttavat positiivisesti mielenlaatuun. Sama jatkuu koko kasvukauden, joka kastelukerralla. Ja tietysti ne vievät sadonkorjuun aikaan vielä nälänkin.

Kesä on lyhyt ja tekemistä on paljon. Niin paljon, että yhteen kolumniin ei kaikkea iloa saa millään mahtumaan. Eikä niitä kesän riemuja tarvitse erikseen luetellakaan.

Pääasia, että nautitaan.

Kirjoittaja on keuruulainen kesämies.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos