Säästöä vai sekavuutta?

Keuruun ala-asteen muuttaminen kaksisarjaiseksi ei ollutkaan yksinkertainen säästökeino.

Viime vuonna Keuruun kaupungin päättäjät päätyivät kiperään säästöpäätökseen: Keuruun ala-aste muutetaan kaksisarjaiseksi vuoden 2022 syksystä. Perusteluna oli vähenevä oppilasmäärä ja sivistystoimelle asetetut säästötavoitteet. Muutoksella oli määrä tavoitella 530 000 euron säästöä vuosina 2023 – 2026.

Päätöstä tehdessä oppilasennusteet osoittivat vuosittain vaihtelevaa oppilasmäärää, ja kahden aloittavan luokan kooksi ennakoitiin noin 21 oppilasta. Pieleen meni. Nyt näyttää siltä, että Kivikoulun 1A-luokalla aloittaa 27 ja Kivelän 1B-luokalla 22 oppilasta. Pienluokkien ja H-luokkien oppilaiden mukanaolo nostaa luokkakoot Kivikoululla enimmillään 33 ja Kivelässä 24 oppilaaseen.

Ei ihme, että lasten vanhemmat ovat huolestuneet. Luokkakoot ovat suuria, nykyisin opetusalan ammattilaiset suosittelevat pienten koululaisten luokkakooksi 18 oppilasta.

Tilannetta aiotaan taklata jakamalla luokkia pienempiin ryhmiin. Koulu on saanut rahoitusta resurssiopettajan käyttöön, ja luokissa työskentelee myös koulunkäynninohjaaja. Hyvä, jos ryhmäkokoja saadaan näin pienemmiksi, mutta aikamoinen paletti siinä on pyöritettävänä jotta homma saadaan toimimaan. Ja säästääkö tämä sitten sen paremmin rahaa kuin kenenkään hermoja?

Ikäluokkien pienentyminen on tosiasia, mutta nyt koulupäätös tuntuu pienten koululaisten ja heidän perheidensä kannalta kohtuuttomalta ihan lukujenkin valossa.

Korjaus 23.5. klo 15 ensimmäiseen lauseeseen: Keuruun ala-aste muutetaan kaksisarjaiseksi vuoden 2022 syksystä.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos