Liike on lääke, kuten kunnon ruokakin

Terveellisten elämäntapojen tärkeydestä tulee jatkuvasta uutta tietoa, tällä kertaa aiheesta muistutellaan Maksaviikolla.

Tällä viikolla vietetään maksaviikkoa ja Munuais- ja maksaliito muistuttaa terveellisten elämäntapojen merkityksestä yhä yleistyvän rasvamaksan torjunnassa. Suomessa joka neljäs asukas kärsii tästä terveysongelmasta, jossa rasvaa kertyy maksasoluihin. Ongelma koskettaa myös lapsia.

Taustalla vaikuttavat terveysvalistuksesta tutut ylipaino ja liikkumattomuus, sekä lisäksi aikuistyypin diabetes, lääkkeet, fruktoosi, eläinrasvat ja alkoholin runsas käyttö.

Rasvamaksa on yleensä oireeton ja se löydetään usein sattumalta esimerkiksi terveystarkastuksessa. Hoitamattomana sairaus voi johtaa jopa maksasyövän puhkeamiseen, mutta se altistaa monille muillekin vakaville terveysongelmille.

”Ongelma koskettaa myös lapsia.”

Onneksi jokainen voi myös tehdä asialle jotain ja pienentää omaa sairastumisriskiä. Konstit ovat tutut: ruokavalion parantaminen ja liikunnan harrastaminen. Lyhyesti sanottuna, sopivasti ruokaa, paljon kuituja, hedelmiä, marjoja ja pehmeitä rasvoja, riittävästi unta ja liikuntaa joka päivä. Mahdottomuuksiin ei kenenkään tarvitse mennä, vaan edetä itselle sopivin askelin oikeaan suuntaan, jolloin elämäntapamuutos jää helpommin pysyväksi.

Myös hyvinvointialueelle ja kunnille jää tämänkin vakavan terveysongelman ratkaisussa tehtävää. Matalan kynnyksen tietoa ja tukea elämäntapojensa korjaajille pitäisi olla helposti saatavilla. Pitkässä juoksussa se, jos mikä hillitsee terveysmenojen kasvua ja parantaa ihmisten hyvinvointia.

Kirjoittaja on uutistuottaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos