Aloitin kuntosaliharjoittelun reilu kahden vuoden palautumisjakson jälkeen. Yritin tietoisesti vetää treenin läpi pienillä painoilla, etteivät lihakset tulisi kovin kipeiksi. Heti treenin päätyttyä tuntui, että olin tavoitteessani onnistunut. Seuraavana päivänä en ollut enää samaa mieltä.
Säännöllinen ja monipuolinen harjoittelu on liikunnassa kaikkein tärkeintä. Liian kovasta harjoitteesta kuntosalilla, lenkkipolulla tai latu-uralla on seurauksena tavalla tai toisella harjoittelun keskeytyminen, kun lihakset joko kipeytyvät tai vahingoittuvat harjoitteen suuresta kuormituksesta. Kun näillä kilometreillä ei tarvitse enää kilpailla, miksi siis repiä itseään hajalle. Kuntoliikunta ja kilpaurheilu ovat eri asioita.
Lihasmuistin olemassaolosta on väännetty peistä niin maallikkojen kuin ammattilaistenkin tasolla. Lihasmuistilla ymmärretään kansankielessä kertaalleen rakennettua lihasmassaa, joka on helpompi kasvattaa takaisin kuin rakentaa sitä ensi kertaa.
Eli, jos olet nuoruudessasi harrastanut jotain lajia säännöllisesti ja pitkään, keho ja sen lihakset oppivat muistamaan liikeradat nopeasti aloittaessasi harjoittelun pitkänkin ajanjakson jälkeen. Lihas kasvaa ja voima tarttuu. Silmällä voi nähdä lihasten koon, mutta ei voimaa.
””Keho vaikuttaa mieleen ja mieli kehoon.”
Oman lukunsa harjoitteluun tuo mieli. Suomalaisille kilpailuvietti syntyy äidinmaidossa; joillakin viettiä on enemmän, joillakin vähemmän. Erityisesti miesten välisissä keskusteluissa harjoittelun määrään ja laatuun laitetaan ”hyvän miehen lisää”. Toinen hiihtää toista pikkuisen pidempään, nostaa rautaa toisia pikkuisen enemmän ja juoksee muita vähän nopeammin puheissaan.
Jos pitkän tauon jälkeen aloitetaan harjoittelu uudelleen, pitäisi liikkujan pystyä maltillisiin suorituksiin. Liian innokas harjoittelu päätyy usein pakolliseen lepoon. Vaan kun se mieli haluaa nopeasti sille tasolle, jossa keho on ollut 15 vuotta sitten, niin eihän siitä aina hyvää seuraa.
Liike on lääke ja ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, jossa keho vaikuttaa mieleen ja mieli kehoon. Tärkeänä osana harjoitteluun kuuluvat myös lepo ja ravinto. Kovankin treenin onnistuu pilaamaan syömällä harjoitusten jälkeen väärin. Tästäkin minulla on kokemusasiantuntijuutta.
Kirjoittaja on urheilutoimittaja.