Sananen vesien ennallistamisesta – tiedätkö, mitä tarkoittaa meanderointi?

Kirjoittaja muistuttaa, että vedet ovat sitä mitä valuma-alueet tuottavat.

Ilahduttavaa on ollut huomata, että Keurusselän ja virtavesien tilan parantaminen saa vuosi vuodelta enemmän huomiota. Vihdoin myös valuma-alueen tilan parantaminen on pääsemässä alkuun, vaikka siinä ollaankin vasta lähtötelineissä.

Pienvesillä on esimerkiksi ennallistettu puroja. Ennallistaminen voi olla esimerkiksi kutusoran tuomista, virtauksen luonnonmukaisuuden parantamista ja lajiston elinolosuhteiden parantamista muun muassa sijoittamalla puroon puuainesta ja lohkareita.

Myös ojiksi oikaistuja uomia halutaan nyt saada takaisin luontaisen kiemurtelun, meanderoinnin, tilaan. Puron kiemurtelu onkin tärkeää. Se luo mutkan sisäkaarteeseen kerrostuvan särkän ja ulkokaarteeseen kaloille tärkeän syvänteen. Mutkittelu hidastaa veden kulkua järveen ja mahdollistaa puroeliöstön tekemän puhdistustyön. Ravinteita sitoutuu matkan varrella kasvillisuuteen ja pieneliöstö syö humusaineita vettä samentamasta.

Isoilla vesillä, kuten Keurusselällä, keskiössä on valuma-alueen tila. Valuma-alueen tilan parantamisen ensiaskelia ovat pienvesien kunnostamisen ohella olleet muun muassa kosteikkojen rakentaminen, ojien kaivuukatkot ja säätöpatoviritelmät sekä suojavyöhykkeet.

Vedet ovat sitä mitä valuma-alue tuottaa. Nyt valuma-alueet ovat karmeassa kunnossa ,ja siksi työtä riittää. Paranevaan vesien tilaan kannattaa kuitenkin panostaa, vaikka tulos ei ihan heti näkyisikään.

Ennallistamisaskelissa suurin on vielä edessä; ojien vähentäminen! Keurusseudulla yli 75 prosenttia turvemaista on ojitettu. Nykyään tiedetään, että ojitetuilta turvemailta ojia pitkin vesistöön kulkevien haitta-aineiden määrä ei suinkaan vähene ajan myötä, vaan lisääntyy. Siksi vesiin päätyy koko ajan enemmän rehevöittäviä ja vettä tummentavia aineita. Ongelmaa pahentavat ilmaston lämpeneminen ja sen myötä lisääntyvät rankkasateet. Ratkaisuja ei taida olla olemassa, ellei myönnetä, että ojia on tukittava. Soita on ennallistettava, ja paljon.

Suomen yli 6 miljoonasta ojitetusta hehtaarista noin puolet voisi ennallistaa ilman merkittävää vaikutusta puuntuottoon. Ja jos vesien pilaamisella olisi aiheuttaja maksaa -periaatteen mukainen hinta, ennallistettua tulisi ehkä 4 miljoonaa hehtaaria. Tästä voisi myös tehdä kannattavaa liiketoimintaa ja merkittävän tulovirran Suomeen. Se vaatisi kompensaatioiden esteiden purkamisen ja sen hyväksymisen, että kansainvälistä rahoitusta kannattaa ottaa vastaan Suomen luonnon tilan parantamiseen.

Toistaiseksi Suomessa on keskitytty vastustamaan ennallistamisasetusta ja muita hyödyllisiä instrumentteja, mutta olisiko kohta aika siirtyä Impivaarasta nykymaailmaan – kaikkien hyödyksi.

Kirjoittaja on yrittäjä ja luonnonsuojelija.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos