Syntyvyyden lasku näkyy kaikkialla

Keuruulle on syntynyt vasta viisi vauvaa alkuvuoden 2023 aikana.

Syntyvyys oli Suomessa ennätysalhaista vuonna 2022. Keuruulle syntyi viitisenkymmentä vauvaa. Tänä vuonna ennuste näyttää Keuruulle vieläkin alhaisempaa syntyvyyttä, ellei loppuvuonna tapahdu suurta muutosta. Kun vuotta on eletty neljä ensimmäistä kuukautta, Keuruulle on syntynyt vasta 5 vauvaa.

Ikäluokka jäänee siis pienimpiin miesmuistiin. Tämä asettaa suuria haasteita tuleviin vuosiin. Kaikki syntyvät lapset eivät asu Keuruun keskustassa eivätkä siis aikanaan tule sinne päivähoitoon tai kouluun. Ryhmistä voi muodostua todella pieniä.

Oman haasteensa tuo sekin, että syntyvyys on aaltoliikettä ja vaihtelee vuosittain, vaikka iso trendi on laskeva. Vaihtelu tekee palvelujen sopeuttamisen vaikeaksi.

Entä kun tullaan opiskelu- ja työikään? Moni lähtee muualle opiskelemaan, työikäisten määrä vähenee rajusti. Yle on tehnyt mielenkiintoisen laskelman, paljonko tarvitaan lisämaahanmuuttoa vuoteen 2035 mennessä, että työikäisten määrä pysyisi kunnissa nykyisellä tasolla, eri muuttujat huomioiden. Keuruun ennustetaan tarvitsevan noin 950 muuttajaa lisää noin 200 odotetun muuttajan lisäksi.

Ennusteet ovat ennusteita, mutta trendi on nähtävissä eikä siltä voi ummistaa silmiään. Miten Keuruu kykenee kilpailemaan tarvittavista työikäisistä muuttajista muiden samanlaisten kaupunkien kanssa? Ylen mukaan 85 prosenttia kunnista tarvitsee lisää työikäisiä maahanmuuttajia, jos aikoo pitää kiinni työikäisten nykytasosta vuonna 2035.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos