Lapset tarvitsevat tukea kasvavassa määrin

Viime aikoina otsikoista on saanut lukea huolestuttavia uutisia nuorten lisääntyneestä väkivaltaisuudesta. Nämä uutiset ovat surullista luettavaa ja laittavat pohtimaan, kuinka tilannetta pystyttäisiin lähteä korjaamaan.

Lisääntynyt väkivaltaisuus näkyy täällä Keuruullakin useammassa ikäluokassa aina päiväkoti-ikäisistä yläasteikäisiin.

On lapsen kehitykselle välttämätöntä, että koulu ja kunta kykenevät tarjoamaan tarvittavaa tukea jo varhaisessa vaiheessa. Se vaatii tietenkin resursseja sekä osaavia ihmisiä.

Ellei lapsi saa tarvitsemaansa tukea, hänen mielenterveytensä voi kärsiä suuresti.

Lapsen mielessä väkivalta saattaa olla ainoa tapa saada apua, jos hänelle ei ole pystytty tarjoamaan riittävää tukea. Lapsella ei välttämättä ole tilanteessa muita keinoja selvitä.

Jokaisen lapsen kuuluisi olla tasa-arvoisessa asemassa riippumatta asuinpaikastaan.

Jotain me tällä hetkellä teemme väärin, sillä ongelmat näyttävät vain lisääntyvän. Ongelmien pohjasyitä olisi tärkeää ruveta selvittämään, mutta samalla on yhtä tärkeää muistaa tukea niitä, jotka sitä tarvitsevat nyt.

Kukaan ei ole “menetetty tapaus”. Jokainen meistä on erilainen.

"Tuen tarpeessa oleva lapsi ei saisi kokea olevansa vääränlainen.”

Tukea tarvitsevien lapsien määrä on ollut kovassa kasvussa jo hetken aikaa. Valtakunnallisesti noin joka neljäs lapsi kuuluu joko tehostetun tai erityisen tuen piiriin. Tulevaisuudessa tukea tarvitsevia lapsia on todennäköisesti vielä nykyistäkin enemmän.

Tuen tarpeessa oleva lapsi ei saisi kokea olevansa vääränlainen. Koko kouluyhteisön ilmapiiri paranee, jos jokainen lapsi saa tarvitsemaansa tukea itselle haasteellisiin asioihin.

Oppilaiden ja opettajien hyvinvoinnista on pidettävä huolta. Opettajien esille nostamat asiat on otettava tosissaan, ja heitä on kuunneltava aiempaa enemmän.

Koronavuodet ovat koetelleet koululaisia ja heitäkin nuorempia lapsia huomattavan paljon, ja seuraukset alkavat näkyä kasvavissa määrin.

Jotta voisimme estää lumipalloefektin syntymisen ja ongelmien kasaantumisen, täytyy tämän hetkisestä tilanteesta keskustella valtakunnallisesti ja tuoda asia kaikkien tietoisuuteen.

Ratkaisuja tilanteeseen täytyy selvittää yhdessä ammattilaisten kanssa ja näyttää lapsille, että heidän ongelmansa ja haasteensa otetaan tosissaan.

Kirjoittaja on Keuruun nuorisovaltuuston puheenjohtaja.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos