Puhuminen on hopeaa ja vaikeneminen kultaa – vai kummin päin sen meni?

Liigafinaaleissa sananvapauden ympärillä on riittänyt puhetta ja puhumattomuutta.

Suomessa jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen, joka on turvattu perustuslaissa. Sananvapaus pitää sisällään kärjekkäitä, mauttomia kannanottojakin, mutta ei mitään sellaista, mikä on laitonta tai mitä ei yleisesti voida pitää hyväksyttävänä. Sananvapaus ei siis tarkoita sitä, että saa sanoa mitä vain.

Tapparan ja Pelicansin pelaamien liigafinaalien aikana sananvapaus on noussut valmentajien pelianalyysien ohessa suureen rooliin. Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä on ottelun jälkeisissä lehdistötilaisuuksissa useaan otteeseen sanonut, että häntä on kielletty kommentoimasta otteluiden tuomarilinjaa. Niemelä on antanut itselleen ymmärtää, että mahtikäsky olisi tullut Liigan toimistolta.

Väite tuntuu oudolta ja ainakin perustuslain vastaiselta. Joko Niemelä on halunnut kaventaa tuomarilinjan arvostelusta sovittuja raameja mieleisekseen tai sitten tiedotus- ja kommentoimiskulttuuri Liigassa on taantumuksellista. Jompsin kumpsin.

Urheilu antaa elämyksiä ja kontaktilajeissa myös tuntemuksia. Urheilun pitää herättää tunteita. Tunteiden sekoittaminen kritiikkiin ja mielipiteeseen on taitolaji. Asiallisen kritiikin antaminen vaatii ammattimaisuutta ja analyyttisyyttä. Kommentoimisen asiallisuus on koetuksella varsinkin silloin, kun otteluissa ovat korkeat panokset. Parhaimmillaan tunne oikein kanavoituneena kasvattaa taistelu- ja me-henkeä, pahimmillaan se tuhoaa ne.

”Sekin, että jättää jotain sanomatta, kertoo paljon.”

Mielestäni tuomarityöskentelyn kommentoimisen suitsiminen on jäänne menneiltä ajoilta. Meillä on hyvä esimerkki itärajan takana, millaiseksi asiat pahimmillaan muuttuvat, kun yleisesti sanellaan, mitä voit sanoa ja mitä et. En silti näe, että tuomarit olisivat missään lajissa kritiikin ja arvostelun yläpuolella. Mutta se, että haetaan tuomareista syyllisiä omaan heikkoon esitykseen tai tappioon, ei ole oikein. Olen seurannut työni puolesta esimerkiksi useita satoja jääkiekko-otteluita, enkä kertaakaan ole nähnyt tuomareiden ratkaisevan ottelua. Ei kertaakaan.

Kommentoiminenkin on tiedottamista ja tiedottamisella rakennetaan brändejä. Niemelä on taitava valmentaja ja sanankäyttäjä. Sekin, että jättää jotain sanomatta, kertoo paljon. Lieneekö tuomareiden arvostelematta jättämisessä kyseessä lopulta oman brändin luomisesta, sen tietää vain Niemelä itse. Joka tapauksessa hänet muistetaan tästä kaudesta muistakin asioista kuin vain valmennuksellisista ansioista.

Kirjoittaja on urheilutoimittaja.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos