Lukuviikon jälkitunnelmissa – kolumnistin lapsenlapsi oppi juuri lukemaan

Vietitkö lukuviikkoa viime viikolla? Jos se unohtui, voit korjata asian tällä viikolla ja jokaisella viikolla pitkin vuotta.

Istu vain rauhassa lukemaan. Lapset tarvitsevat malleja ja esikuvia kasvaakseen lukemisen ystäviksi. Ihan turhaa teidän on saarnata nuorille lukemisen tärkeydestä, jos itse vain selaatte kännykkää ja pötkötätte sohvalla television ääressä haukotellen.

Yksi lapsenlapsistani oppi juuri lukemaan. Hän on hyvin ylpeä uudesta taidostaan. Hän kävelee ryhdikkäänä ja tietävän näköisenä, niin että kaikki huoneessa huomaavat jotain erikoista tapahtuneen. Posket hehkuvat punaisina, kun hän lukee kuvakirjaa pikkuveljelleen.

Toivottavasti eskari-ikäisen innostus säilyy, kun koulussa vastaan tulee pitkiä tekstejä tai lukiossa paksuja kirjoja.

Nuorten kohdalla arveluttaa, miten käy pitkäjänteisyyttä vaativan lukemisen. Nuorilla on monta mediaa käytössään. He viestivät nopeatempoisesti toisilleen ja siirtyvät helposti viihteen ja pikalukemisen puolelle.

”Juuri nyt pitäisi osata arvioida informaation luotettavuutta.”

No, kaikkihan kaipaamme viihdettä näinä synkkinä aikoina, jotka eivät totisesti ole nuorten syy.

Mutta on havaittu, että nuorilla on vaikeuksia pohtia kriittisesti tekstejä ja arvioida ja tulkita laajemmin tekstin kokonaissisältöä. Vaikka juuri nyt pitäisi osata arvioida informaation luotettavuutta.

Mikä on totta, mikä taas trollausta ja vaikuttamiseen pyrkimistä? Verkkotiedon luotettavuuden arviointi on usein vaikeaa aikuisellekin.

Hyvä lukutaito on yksi avaintekijä syrjäytymisen ehkäisyssä. Ja hyvä lukutaito karttuu lukemalla.

Ei ole pakko lukea vaikeita tietokirjoja, vaan voi lukea sylin täydeltä myös hauskoja kirjoja ja hekotella ääneen niitä lukiessaan. Kaverit tuijottavat, mutta lukijan sosiaalinen identiteetti vahvistuu.

Lukeminen vahvistaa myös itsetuntemusta ja itseluottamusta ja antaa keinoja ja sanoja omille tunteille. Hyvä itseilmaisu auttaa pärjäämään erilaisissa sosiaalisissa ympäristöissä ja tilanteissa. Sitä paitsi lukija oppii myös kirjoittamaan ja puhumaan paremmin, koska hän ajattelee.

Lukuviikon kunniaksi Keuruulla kävi myös kirjailijavieraita. Johanna Venho ja Jukka Koskelainen puhuivat lukemisesta ja omasta kirjoittamisestaan eri kouluilla.

Päivien päätteeksi, kun kahvittelimme yhdessä, he olivat iloisia vierailustaan ja kehuivat monin sanoin oppilaita ja heidän viisaita kysymyksiään. Se tuntui hyvältä kuulla. Täällä vielä luetaan.

Kirjoittaja on keuruulainen kirjailija ja mummo.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos