Muistoja menneiden aikojen autoista

Kirjoittaja muistelee nuoruusajan menopelejä, kun Mosse vaihtui Volkkariin.

Kesäautot ilmestyvät vapun tienoissa talvisäilytyksestään herättämään muistoja menneistä hyvistä ajoista.

Sodanjälkeinen suurten ikäluokkien Suomi oli vielä maaseudulla hevosvetoinen. Jämsäläisellä noin sadan savun kotikylälläni oli 1950-luvun alussa neljä henkilöautoa ja yksi kuorma-auto. Hevostalleja oli yli puolensataa.

Autotuonti oli 1950-luvulla säännösteltyä. Volkkareita tuotiin ”merimiesautoina”. Sedälläni tuo rullakaasupolkimella ja painonappistartilla varustettu kansanauto oli.

Vanhoja autoja nähdään brittien tv-sarjoissa. Huomasin vuoden 1953 Pekka Puupää kesälaitumilla -elokuvassa pirssiautona pihassamme käyneen Ford Customlinen ja lapsena ihailemani ”maapallo-Taunuksen”.

Suosituin taksi 1950-luvun puolivälissä oli talviautona kelvollinen Pobeda. Sen seuraaja Volga oli meillä koulutaksina, kuten jyhkeä kahdeksan hengen ZIM. Suomessa moniin idän autoihin vaihdettiin dieselmoottori.

Henkilöautot olivat enimmäkseen brittejä tai itäautoja, kuten Skoda ja Moskvitsh. Itäsaksalaisesta Ifasta jäi mieleen hokema: ”Osta Ifa auto paras, sit ei vohki ykskään varas. Kevyt työntää, helppo lykkii, ojan penkal hauska kykkii!”

Brittiautoja edustivat Fordit, Austin, Hillman, Morris ja Vauxhall. Kyläkauppoihin jaettiin tavaraa Bedfordilla tai Thamesilla. Pinotavaran ajossa olivat identtiset loimunokkaiset Dodget, Fargot ja DeSotot. Virtasen Reon tukkien nosturilastausta käytiin poikaporukalla puulaanissa katsastamassa.

”Vain kaihoisat muistot...”

Ensimmäisen automme Ford Prefectin jälkeen meille hankittiin vuonna 1955 uusi ”pulloposki-Skoda” 1 200, jonka rattivaihde tuntui hienolta. Vuoden 1959 kaksivärinen Mosse 407 maksoi radiolla 559 000 markkaa. Kuulin Mossen radiosta Soramäen päällä, kun Laila Kinnunen lauloi vuonna 1961 Suomen euroviisua Valoa ikkunassa. Mäen alla ikkunan valo sammui radion rohinaan.

Henkilöautotuonti vapautui kesällä 1962. Pihaamme ilmestyi Mossen seuraajaksi kesällä 1963 uusi, punainen, turvavyöllinen Volkkari 1 200, jolla seuraavana vuonna poikaporukalla valloitettiin kahdeksan yön retkellä Hammerfest. Parissa vuodessa kylälle ilmestyi viisi uutta Kuplaa ja viisi uutta Vauxhallia. Traktori korvasi hevosen.

Kahdella Kuplalla suurimmat uroteot neitojen keskuudessa tehtiinkin. Vain kaihoisat muistot ja rouva on jäljellä noilta ajoilta.

Kirjoittaja on hopsulais-keuruulainen evp-upseeri.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos