Äimän käkenä tuulivoiman tuiverruksessa

Tuulivoimasta ja sen vaikutuksista on yhä vain vaikea löytää puolueetonta, luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa.

Ulkona kuin lintulauta, semmoinen sananparsi tulee mieleen, kun etsii ja selvittelee luotettavaa tietoa tuulivoiman rakentamisesta, vaikutuksista ja tulevaisuuden näkymistä. Luotettavaa, puolueetonta tietoa ei ole kootusti missään.

Esimerkiksi tuulivoiman kunnille tuomia kiinteistöverotuloja voi selvittää kätevästi soittelemalla kunnat läpi, verottajan tilastoista näitä tietoja ei löydy.

”Allekirjoitapa tästä, että me päästään täällä tuulivoimayhtiö Aika Haipakkaa Oy:n hankkeessa kaavoitusaloitetta lähettämään.”

Toimittaja voi soitellakin, mutta entäpä tavallinen kuntalainen, joka ihmettelee naapuriin nousevaa tuulivoimahanketta tai kuntapäättäjä joka haluaisi esimerkiksi vertailla eri vaihtoehtojen toteutumista ja taloudellista merkitystä.

Tai maanomistaja, jolle lävähtää postissa parinkymmenen sivun sopimusnivaska, että allekirjoitapa tästä, että me päästään täällä tuulivoimayhtiö Aika Haipakkaa Oy:n hankkeessa kaavoitusaloitetta lähettämään. Aika sokkona saa haparoida. Edes lainsäädäntö ei ole ajan tasalla.

Viime aikoina seudun tuulivoimakeskustelussa on kannettu huolta esimerkiksi jokamiehenoikeuksien mitätöitymisestä tuulipuistoalueen turvallisuusrajoitusten takia ja keskusteltu tuulivoimamelun ja välkkeenkin haittavaikutuksista ihmisten terveydelle.

Kiinteistöjen arvonlasku ei ole mikään pikkuasia sekään, jos se vaikka kuntatasollakin koskee kymmeniä tai satoja maanomistajia. Eikä pitäisi koskea ketään, sillä yksityisomaisuuden suoja on vakiintunut oikeus, Suomessa perustuslaki ja Euroopan ihmisoikeussopimus turvaavat omaisuudensuojan.

Jokamiehenoikeus voidaan johtaa laeista, mutta alkujaan se perustuu maan tapaan, jota on noudatettu ikimuistoisista ajoista.

Periaatteessa fossiilivapaa energiantuotanto on positiivinen asia, mutta ei sentään hinnalla millä hyvänsä, sillä tuulivoimarakentamisen vaikutukset yltävät laajalle. Luotettavaa ja puolueetonta tietoa tarvitaankin kipeästi muodossa, jossa normaali suomalainen sen lukemalla ymmärtää. Myös lainsäädäntö pitää saada ajan tasalle turvaamaan tasapuolisesti kaikkien oikeudet hankkeiden valmistelussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos