Olen ollut äitini omaishoitaja jo muutaman vuoden ajan. Omaishoitajana minulle kuuluu lakisääteisesti kolme lomapäivää kuukaudessa. Tähän saakka noiden lomien ja asiointivapaiden järjestäminen on käynyt sujuvasti Keuruun vanhuspalvelun myöntämän palvelusetelin tuella ja löytämäni mukavan, erilaisiin kotitöihin vanhuspalveluun rekisteröityneen henkilön avulla.
Olisin halunnut jatkaa saman henkilön kanssa, koska hän on osoittautunut luotettavaksi ja ennen kaikkea koska hän on äidilleni tuttu ja turvallinen. Nyt on kuitenkin käynyt selville, että Keski-Suomen hyvinvointialue edellyttää omaishoitajan lomittajalta vähintään alempaa sairaanhoidon tutkintoa, siis lähihoitajan ammattipätevyyttä.
Ymmärrän hyvin, että omaishoidon asiakkaina on monenlaisia ihmisiä, ja heistä osa tarvitsee hoidossaan niin lääkinnällistä kuin sairaanhoidollista ammattitaitoa. Näin ei kuitenkaan ole kaikkien asiakasryhmien osalta. Hauraan iäkkään henkilön avustaminen pukeutumisessa, henkilökohtaisessa hygieniassa, ruokailussa, rollaattorin avulla liikkumisessa ja ulkoilussa ei ymmärrykseni, tietämykseni ja kokemukseni mukaan edellytä sairaanhoidollista pätevöitymistä.
Jos näin olisi, logiikan mukaan sitä silloin edellytettäisiin myös minulta omaishoitajana, joka edellä mainitun lisäksi vastaa myös päivittäisistä lääkkeistä ja tarvittavista lääkärikäynneistä.
Olin tästä Keski-Suomen hyvinvointialueen omaishoitajan lomittajalle asettamasta pätevyysvaatimuksesta yhteydessä myös Omaishoitajaliittoon. Puhelimeen vastanneen neuvojan mukaan olin järjestyksessä toinen omaishoitaja, joka oli ottanut yhteyttä Liittoon juuri samaisesta Keski-Suomen hyvinvointialueen regulaatiosta. Hän ei maininnut, että muilta hyvinvointialueilta olisi tuotu esiin samaa ongelmaa, mutta vahvisti sen, minkä olin jo kuullut omalta lomittajaltani, nimittäin että monet toiminimellä toimivat yksittäiset avustajat ovat Jyväskylässä joutuneet lopettamaan omaishoitajien avustamisen kyseisen pätevyyskriteerin vuoksi.
Mielestäni kyseessä on yliregulaatio, jolla Keski-Suomen hyvinvointialueen asianomainen johto ainoastaan suojaa omaa selustaansa ja samalla aiheuttaa niin niukkojen lähihoitajaresurssien väärinohjautumista kuin ongelmia osalle omaishoitajista.
Oima-koulutuksessa saamani tiedon mukaan palvelusetelin hakuaika alkaa 1.4.23 eli jo muutaman päivän kuluttua. Toivon, että Keski-Suomen hyvinvointialueen johto on siihen mennessä löytänyt ratkaisun tähän iäkkäitä läheisiään hoitavien omaisten lakisääteisten lomien ja asiointivapaiden järjestämiseen ja että ratkaisusta tiedotetaan omaishoitajille viipymättä.