Tuulivoimasta tarvitaan luotettavaa tietoa

Mistä saisi tarkkaa, ajantasaista ja luotettavaa tietoa tuulivoimasta?

17.3. 6:00

Tuulivoimahuuma on nyt niin kovassa vauhdissa Suomessa, että asukkaiden on itse oltava hyvin aktiivisia ottamaan selvää asioista ja vaikuttamaan tuulivoimarakentamiseen. Asiantuntijoita on moneen lähtöön, ja heilläkin on suorastaan vastakkaisia näkemyksiä tuulivoiman eduista ja haitoista. Lisäksi osa tiedoista muun muassa verkkosivustoilla on vanhentunutta.

Kukaan tuskin kiistää sitä, että uusiutuvaa ja mahdollisimman vähän saastuttavaa energiaa tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän. Mutta kenen kustannuksella?

Tuulivoiman omistus näyttää lipuvan yhä enemmän ulkomaalaisille yhtiöille. Suomen tuulivoimayhdistyksen mukaan vuoden 2022 loppuun mennessä rakennetuista tuulivoimahankkeista 47 prosenttia omistaa suomalainen toimija ja loput 53 prosenttia ovat eurooppalaisessa omistuksessa. Viimeksi Keuruulla Lehmikorven tuulivoimahanketta edistävä Pohjan Voima ilmoitti siirtyneensä 51-prosenttisesti ruotsalaisomistukseen. Hanketta markkinoitiin kuitenkin aluksi kotimaisena.

Kriitikoiden mielestä käy lopulta niin, että maisema- ja muut mahdolliset haitat jäävät suomalaisten huoleksi, ja voitot valuvat ulkomaille. Riittävätkö tuulivoimakunnille povatut muhkeat kiinteistöverot kompensoimaan menetettyjä maisemia, jos todellakin on kannattavaa rakentaa tuulivoimaa myös Suomen metsäisimmille kulmille?

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos