Lapset tarvitsevat puolustajansa arjessa ja päätöksenteossa

Tulevalla hallituskaudella on pidettävä huolta, että lasten ääni kuuluu päätöksenteossa, kirjoittaja vaatii. Esimerkiksi niin, että kuntia ja hyvinvointialueita ohjeistetaan ottamaan täysimääräisesti ja vaikuttavasti käyttöön lapsivaikutusten arviointi ja lapsibudjetointi.

”YK:n lapsen oikeuksien sopimus ei ole vain kokoelma ihanteellisia tavoitteita, vaan Suomea juridisesti velvoittava sopimus”, kirjoittaja muistuttaa. Asiasta muistuttamaan on muun muassa tehty aikoinaan korttipeli, jonka jokaisessa kortissa on yksi artikla sopimuksesta.

19.3. 13:00

Päättyvä hallituskausi on ollut kriisien täyteinen niin maailmanpolitiikassa kuin suomalaisessa yhteiskunnassa.

Kriisien seuraukset pandemian, energiapulan, inflaation, ilmastonmuutoksen muodossa ja huolien täyttämä tunnelma ovat läsnä myös perheiden ja lasten arjessa.

Maailma muuttuu yhä vähemmän ennustettavaksi eikä kriiseille näy loppua, mutta lapset sekä Suomessa että maailmalla tarvitsevat apuamme.

Tulevalla hallituskaudella on pidettävä huolta, että lasten ääni kuuluu päätöksenteossa. Johdonmukaisessa päätöksenteossa tukena on kansallinen lapsistrategia, jonka valmistelua ja toimeenpanoa täytyy jatkaa.

Hallitusohjelmaan on saatava lapsistrategian toimeenpanon runko. Kuntia ja hyvinvointialueita on ohjeistettava ottamaan täysimääräisesti ja vaikuttavasti käyttöön lapsivaikutusten arviointi sekä lapsibudjetointi.

Lapsen edun ensisijaisuus tulee kirjata perustuslakiin. Lapsiperheiden palveluissa ja lastensuojelussa on tärkeää panostaa peruspalveluihin, jotta erityistason palveluiden tarve ei kasva hallitsemattomasti.

Arjen haasteet myös usein pahenevat pitkittyessään, joten järjestelmän on kyettävä tarjoamaan apua matalalla kynnyksellä ja riittävän varhain, pätevien asiantuntijoiden toimesta.

YK:n lapsen oikeuksien sopimus ei ole vain kokoelma ihanteellisia tavoitteita, vaan Suomea juridisesti velvoittava sopimus, jonka toimeenpanossa, seurannassa ja toteutuksessa meilläkin on edelleen puutteita. Punainen lanka ei saa unohtua kriisien keskelläkään. Emme myöskään saa unohtaa tämän hetken haasteiden keskellä tulevaisuutta.

Ilmastonmuutos ja luontokato tulevat näkymään tämän päivän lasten elämässä ja arjessa hyvin kouriintuntuvalla tavalla. Meidän velvollisuutemme on ottaa lasten ja nuorten huolet vakavasti ja tehdä kaikkemme, jotta jätämme jälkeemme vastuullisesti hoidetun maailman.

Maailmalla ei ole kestävää tulevaisuutta ilman hyvinvoivia lapsia ja nuoria, jotka uskaltavat suhtautua toiveikkaasti tulevaisuuteen. Tästä syystä ihmiskunnan täytyy asettaa lapsen etu ensisijaiseksi kaikin tavoin.

Pelastakaa Lapset haluaa, että näissä eduskuntavaaleissa valittavat kansanedustajat ymmärtävät painavan vastuunsa edistää lainsäädäntöä lapsen oikeuksien sopimuksen velvoittamalla tavalla.

Eduskunnassa on toiminut Lapsen puolesta -verkosto, jonka kautta lasten asioita edistävät kansanedustajat ovat tehneet yhteistyötä. Verkoston toiminta on tärkeää elvyttää tulevalla eduskuntakaudella.

Me edellytämme alueemme valittavilta kansanedustajilta ja muilta päättäjiltä rohkeutta todella olla lasten puolella meillä ja maailmalla, silloin kun kauaskantoiset päätökset tarvitsevat puolustajansa lyhytnäköisten talouskurivaatimusten tai ilmastohuolen väheksymisen keskellä.

Keuruun Pelastakaa Lapset ry

Sonja Kekkonen

vaikuttamistyön suunnittelija

Pelastakaa Lapset ry

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos