Koululiikunnassa telinevoimistelu oli lähes kaikkien oppilaiden kauhulaji. Suurimmaksi osaksi siitä syystä, ettei kukaan oikein osannut tehdä eri telineillä mitään. Liikunnanopettajan työskennellyt Pertti ”Jallu” Huohvanainen sai kuulla sen seitsemän meriselitystä, miksi juuri tänään telinevoimistelu ei onnistunut.
Yksi voimanmittari rekillä oli leuanveto. Jotkut tekivät yhden, jotkut viisi toistoa ja joku jäi roikkumaan tankoon kuin vehnäsäkki. Viitasen Arto oli kova sälli, sillä hän teki jo ala-asteikäisenä yhdellä kädellä viisi toistoa.
Näitä taustoja vasten keuruulaislähtöinen Joonas Mäkipellon suoritukset leuanvedossa ovat maagisia. Nykyisin 35-vuotias espoolainen palomies teki lauantaina 11.3. toistoleuanvedon uudeksi maailmanennätykseksi myötäotteella käsittämättömät 88 toistoa kotikunnassaan käydyissä kansallisissa kisoissa.
Mäkipelto kilpaili 70 kilon sarjassa ja joutui tiputtamaan painoaan kymmenisen kiloa päästäkseen omaan painoluokkaansa. Jokainen painoluokkaurheilija tietää, mitä oman painon pudotus tekee voimaominaisuuksille. Voima katoaa painokilojen myötä. Mutta ei Mäkipellolta. Mies oli kisan jälkeen aprikoinut, olisiko sadan toiston raja rikottavissa.
””Viimeiset toistot tehdään täysin tahdonvoimalla.”
Videolta katsottuna Mäkipellon suoritukset näyttävät helpolta, vaikka todellisuus on varmasti toinen. Hänen taistelunsa itseään vastaan saattoi alkaa noin 50 toiston kohdalla, jolloin leuanvetäminen muuttui tahtolajiksi. Kun lihaksia pakottaa, nahkat kuoriutuvat kämmenistä ja keuhkot huutavat happea, viimeiset toistot tehdään täysin tahdonvoimalla.
Leuanvedossa on kahta koulukuntaa, jotka puhuvat joko myötä- tai vastaotteen puolesta. Myötäotteella leuanveto on vaikeampaa. Vastaotteella voit käyttää käsiäsi paremmin hyödyksi. Koukistamiseen osallistuu tällöin vähemmän lihaksia kuin myötäotteella tehtynä, eniten kuormittuu hauislihas eli kaksipäinen olkalihas. Myötäotteella tehtyyn suoritukseen osallistuvat yläselän lihakset, jolloin suoritus lähtee leveästä selkälihaksesta.
Joonas Mäkipellon valmentaja toimii työkaveri Jari Saario. Hän on parhaillaan soutamassa yksin Atlantin yli 5 000 kilometrin matkaa Gran Canarialta Antigualle. Ei siinäkään suorituksessa pääse aivan helpolla. Mikähän näitä palomiehiä oikein riivaa?
Kirjoittaja on urheilutoimittaja.