Tuulivoimasta keskusteltava etukäteen

Multian kunnanhallitus käsittelee maanantaina kuntalaisaloitetta tuulivoimarakentamisen suojaetäisyydestä.

10.3. 6:00

Multian kunnanhallitus saa maanantaina 13.3. eteensä kuntalaisaloitteen tuulivoimarakentamisen suojaetäisyydestä. Keuruun kaupunginhallitus käsitteli juuri aloitetta tuulivoimavapaasta kunnasta. Keurusselän lähimaisemissa Kolhossa suunnitellaan tuulivoimapuistoa, jonka tiimoilta järjestetään yleisötilaisuus Mänttä-Vilppulassa tiistaina 14. maaliskuuta.

Tuulivoimarakentamisesta on keskusteltava etukäteen, ettei käy niin, että vasta rakentamisen jälkeen havahdutaan mahdollisiin haittoihin.

Näinhän on käynyt Saarijärven Soidinmäessä, missä seudun asukkaat ovat valittaneet koekäytössä olevan tuulipuiston melusta. Siellä kaupunki on tilannut uudet melumallinnukset, mutta ”mitäpä se hyvejää”, kun voimalat on jo rakennettu. Hullua olisi käyttää rakennettuja voimaloita puoliteholla melun pienentämiseksi. Entä voiko meluhaitasta saada korvauksia?

Tuulivoimarakentamisen suojavyöhykkeet riippuvat paljon paikallisista olosuhteista. Siksi niitä on hyvin vaikea määritellä metrilleen samoiksi joka paikassa. Tuulivoimayhtiöt ja viranomaiset vakuuttavat, että arvioinnin lähtökohtana on varovaisuusperiaate, jonka mukaan huomioidaan suurin mahdollinen vaikutus.

Alueen asukkaat ovat kuitenkin oman kotiseutunsa parhaita asiantuntijoita, ja heitä on kuultava. Olisiko siitä haittaa, jos suojavyöhyke olisi varmuuden vuoksi asukkaiden toiveiden mukainen – vai estäisikö se tuulivoimarakentamisen sille sopiville paikoille?

Kyse on yleisestä ja yksityisestä edusta. Tuulivoimarakentamisen ohjaksia pitelee loppujen lopuksi valtiovalta. Nyt on erinomaisen hyvä aika haastaa eduskuntavaaliehdokkaita energia-asioista ja tuulivoimanäkemyksistä.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos