Multialainen hulluus edelleen voimissaan – potkukelkkaakin potkimalla pääsee maailmankartalle

Potkukelkkailun MM-kisoja Multialla potkitaan tänä vuonna jo viidennellä vuosikymmenellä.

9.3. 20:02

Jos maailma ei tipahda niskaan, tulevana lauantaina 10.3. kruunataan Multialla kolmen vuoden tauon jälkeen uusia maailmanmestareita. Ja vanhat mestarit saattavat saada päivityksen titteliinsä. Multialaisten ikiomaa MM-kisaa on yritetty aika ajoin siirtää muille paikkakunnille, mutta faktaa on se, että ne aidot ja originellit MM-kisat kilpaillaan Multialla.

Lajina on tietysti potkukelkkailu. Sprinttimatka tai pidempi ratakierros käy työstä ja hyvästä fyysisestä urheilusuorituksesta viihteellisestä kisatunnelmasta huolimatta.

MM-kisojen esikisat pidettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987. Tuolloin kierrettiin katukisana Multian keskustassa korttelia ympäri potkukelkoilla. Kun kyseessä olivat Multian mestaruuskisat, ne ristittiin ja lyhennettiin MM-kisoiksi (Multian mestaruus). Ensimmäisten oikeiden MM-kisojen alkusanat lausuttiin Metsolan kartanossa samana vuonna, kun iso joukko multialaisia yrittäjiä ja yhteisöjä oli kokoontunut kehittämään Multiaa kuntana.

”Kelkan jokaisesta grammasta viilattiin osa pois”.

Vuonna 1993 kuudetta kertaa järjestetyt potkukelkkailun MM-kisat olivat kaksipäiväiset. Lauantaina kilpailtiin pääasiassa henkilökohtaisilla matkoilla, sunnuntaina olivat vuorossa haastekilpailut. Ennakkoon ilmoittautuneita potkijoita oli pilvin pimein. 4x500 metrin haasteviestiin löytyi 86 joukkuetta, joista 13 oli kylätoimikuntia. Kaikkiaan sarjoja oli 15.

Multialaiset potkivat silloin maailmanennätyskokeessa yhteensä 125 tuntia ja kilometrejä kertyi 1 567. Silloin elettiin myös Mr. Potkukelkan Hannu Vierikon kulta-aikaa. Tiukan vastuksen Multia-Teamista tarjosivat Antti Lehtinen ja Jussi Ruokonen.

Melko tarkkaan 30 vuotta sitten elettiin myös potkukelkan tuotekehittelyaikaa. Vierikko toi näytille oman kelkkansa, jossa toinen jalas oli reilusti toista lyhyempi. Kelkan runko oli rakennettu alumiinista. Kelkan jokaisesta grammasta viilattiin osa pois.

Potkukelkkailun MM-kisat kumpuaa hyvää esimerkkiä pienen maalaispitäjän positiivisesta hulluudesta. Kun hulluimmatkin ehdotukset toteutetaan, ne saattavat jäädä elämään. Kisat tuovat näkyvyyttä Multialle, joka kuntana on rakentamassa tapahtumalla kaikille yhteistä hyvää liikunnan ja karnevaalimeiningin avulla.

Kirjoittaja on urheilutoimittaja.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos