Huijarit saalistavat netissä

Omaisuusrikosten ja erityisesti netissä tehtailtujen petosten määrä kasvoi.

7.3. 6:00

Petosrikosten määrä Keuruulla kasvoi eniten, kun verrataan viime vuoden rikostilastoja edellisvuoteen. Vuonna 2021 Keuruulla tehtiin 37 petosrikosta, viime vuonna luku oli 63. Nykyisin petos tehdään tyypillisesti netin kautta.

Ilmiö on sama joka puolella Suomea. Netissä tehdään mitä moninaisimpia petoksia ja huijauksia: myydään olemattomia tavaroita tai esimerkiksi lomaosakkeita, kalastellaan tietoja, esiinnytään viranomaisena tai vaikka toimitusjohtajana, joka kehottaa siirtämään rahaa tai maksamaan laskun.

Oma lajinsa ovat rakkaushuijaukset, jotka lopulta aina päätyvät uhrin rahojen kahmintaan. Tämän rikostyypin harjoittajat osaavat tunnistaa haavoittuvassa asemassa tai mielentilassa olevan henkilön ja ryhtyä hänen kanssaan yhteydenpitoon. Uhrin on vaikea hahmottaa, onko kyse aidosta hyväntahtoisuudesta ja lämpimistä tunteista vai kylmästä huijausyrityksestä.

Huijareilta voi yrittää suojautua miettimällä, mitä tietoja itsestään jakaa somessa. Henkilökohtainen menetys ja suru läheisen kuoleman tai vaikka avioeron sattuessa herättää varmasti myötätuntoa, mutta avaa myös ovia huijarin kokeiltavaksi.

Poliisinkin jakama hyvä nyrkkisääntö pätee kaikkiin netin petosmuotoihin: Jos joku on liian hyvää ollakseen totta, se harvoin on totta.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos