Usealla nuorella on tänä keväänä edessä ensimmäistä kertaa sellaiset eduskuntavaalit, jossa on mahdollisuus vaikuttaa äänestämällä. Tämä vaikutusvalta jätetään valitettavasti harmillisen useasti käyttämättä.
Mistä tämä nuorten äänestysprosentin alhaisuus johtuu? Jokainen kuitenkin tietää yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden vaaleissa astuvan voimaan täysi-ikäisenä.
Suurin ongelma piillee meidän nuorien kohdalla siinä, että me emme tiedä politiikasta lähtökohtaisesti vielä yhtä paljon kuin muut äänestävät ikäluokat. Ei riitä, että tiedämme olevamme kykeneviä äänestämään.
Ehdokkaita on paljon, vaalilupauksia luvataan vaikka minkälaisia, ja eri puolueilla on erilaisia painotuksia kampanjoissaan. Ensikertalaiselle tuo kaikki tuntuu päätä huimaavalta ja hankalalta käsittää. Olen itsekin todennut ensi kertaa äänestävänä, että juuri sen oman ehdokkaan löytäminen ei olekaan niin helppoa kuin alunperin olin ajatellut.
””Demokratia toimii vain silloin, kun mahdollisimman moni pääsee sanomaan oman mielipiteensä.”
Vaalikoneiden avulla halutaan tuoda oman ehdokkaan löytämistä helpommaksi. Joskus vaalikoneiden kysymykset ovat kuitenkin hieman monimutkaisia ja vaikeakäsitteisiä. Jos kysymystä ei ymmärrä lainkaan, on hankalaa edes muodostaa siitä minkäänlaista mielipidettä.
Asioista perillä olevat osaavat sanoa harkitun mielipiteensä, ja näitä ihmisiä löytyy varmasti meistä nuoristakin. Vaalikoneiden vaikeaselkoiset kysymykset hankaloittavat varmasti muitakin äänestysikäisiä, eivät pelkästään meitä uusia äänestäjiä.
Äänestämistä miettiessä saattaa tuntua siltä, ettei omalla äänellä ole suuressa mittakaavassa juuri minkäänlaista painoarvoa. On totta, että juuri se oma ääni on vain ääni muiden joukossa. Mutta painoarvoa äänellä on ihan yhtä paljon kuin kaikkien muidenkin äänellä.
Presidentti Sauli Niinistökin saa vain yhden äänen. Joskus yksikin ääni voi olla ratkaiseva. Demokratia toimii vain silloin, kun mahdollisimman moni pääsee sanomaan oman mielipiteensä.
Äänestäminen saattaa tuntua vaikealta, ja uutena asiana se on hämmentävä. Kaikesta huolimatta nyt on meidän nuorien aika päästä vaikuttamaan asioihin muiden ikäluokkien rinnalla.
Eduskunnalla ja hallituksella on eniten päätöksentekovaltaa Suomessa, joten sinne valittavilla kansanedustajilla on väliä. Suomen lähitulevaisuus muotoutuu vaalien lopputuloksen mukaan.
Käytetään siis jokainen omaa ääntämme ja varmistetaan paras mahdollinen lopputulos.
Kirjoittaja on Keuruun nuorisovaltuuston puheenjohtaja.