Eduskuntavaaliehdokas on demokratian sankari

25.2. 6:00

Monia käänteitä ja tapahtumia sisältänyt neljän vuoden ajanjakso on kulunut, ja eduskuntavaalit ovat ovella.

Osa ehdokkaista on nimetty jo hyvissä ajoin ennen vaaleja, mutta osa teki päätöksen ehdolle lähtemisestä tai lähtemättä jättämisestä vasta viime hetkillä. Se on tietysti osa mediapeliä, jolla varmistetaan mahdollisimman suuri huomio puolueelle ja ehdokkaalle itselleen.

Ennen ehdokaslistojen jättämistä eletään tietynlaisen levottomuuden vallassa. Puolueet pohtivat listojensa profiilia, saadaanko näillä ehdokkailla kerättyä riittävästi ääniä.

Varmaankin aika moni kunnallispolitiikassa mukana oleva on saanut vastata kuumottavaan kysymykseen, lähtisitkö ehdolle eduskuntavaaleihin. Siinäpä vasta kysymys.

Vaaleihin ehdolle lähteminen on aina tiukka paikka. Vastuuseen pitää olla valmis, vaikka ennen äänten laskentaa paikan saamisesta ei ole mitään varmuutta.

Kunnallisvaaleissa vaalibudjetti pysyy helposti kohtuullisena, mutta eduskuntavaaleihin joutuu panostamaan ihan toisella tavalla. Sijoituksena ehdokkuus on melko huono: rahaa saa helposti menemään todella paljon, mutta paikan saaminen on varsin epätodennäköistä. Ainakin jos on ehdolla ensimmäistä kertaa.

Ehkä vaalikampanja on kuitenkin nähtävä pitkän aikavälin sijoituksena ja satsauksena tuleviin vaaleihin. Ehdokkaaksi ei kannata siis lähteä huvikseen vaan tositarkoituksella.

Vaalien alla keskustellaan vilkkaasti puolueiden vaaliohjelmista ja pidetään kannatuspuheenvuoroja suuntaan, jos toiseen.

Vaaleista toiseen ihmetystä herättää kuitenkin se ihmisryhmä, joka jättää äänestämättä. Yhtenä päivänä radiojuontaja pohdiskeli ohjelmassaan, miten häntä eivät vaalit kiinnosta, niissä kun ei ole nyt mitään kiinnostavaa aihetta. Jotenkin sitä luulisi, että valtion talousasiat, peruspalveluiden rahoitus ja turvallisuuspolitiikka olisivat sellaisia asioita, jotka kiinnostavat kaikkia.

Demokratia tarjoilee meille laajan repertuaarin puolueita, joista valita itselle sopiva ehdokas. Myös Keurusseudulla on tarjolla hyvä valikoima ehdokkaita.

Nyt on meidän kansalaisten aika haastaa ehdokkaita ja kertoa heille omista tärkeistä asioista. Vaalit ovat myös Keuruun edunvalvonnan paikka.

Kunnioitan teitä kaikkia ehdokkaita, kun laitatte itsenne likoon. Uutterasti kirjoitatte lehtiin ja someen, kierrätte maakuntaa, kohtaatte ihmisiä, kerrotte omista arvoistanne ja kuuntelette kansalaisten murheita.

Toivon, että te, demokratian sankarit, saatte tehdä vaalityötä häirinnästä vapaana, kuten demokratian pelisääntöihin kuuluu.

Kirjoittaja on riiholainen maatalousyrittäjä ja Keuruun kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos