Vihapuheillako kansan suosioon, kyselee emeritus kaupunginjohtaja Osmo Kärkkäinen idän ja lännen ”totuuksista”

18.2. 6:00

Tuttu rouva syntymäpitäjässäni Rautalammilla arvosteli joskus naapuriaan: ”Kalle ei ole aivan vaakasuora mies.”

Kun näinä aikoina seuraa maailman merkittävimpien valtiomiesten puheita, tulee kieltämättä mieleen, ettei tiedä, milloin puhe on lähelläkään suoraa ja rehellistä, milloin valetta.

Vanhan kansan sanonta Kirvulta kuuluu: ”Kolm kertaa ko valehtelloo, niin uskoo issekkii.”

Valtiojohdon puheissa on kieltämättä Suomen itärajan kahta puolta jyrkkä ero. Suomalaisessa demokratiassa on esimerkkejä, että poliitikon ura voi katketa, jos valehtelee vähemmänkin kuin ”kolm kertaa”.

Itäisessä naapurissa on läntisten asiantuntijoidenkin mukaan taas kehitetty kaksi totuutta: Putinin kabinetin hallitseman median julistama ”totuus”, joka syötetään kansalle, ja toreilla kansan keskuudessa leviävät tiedot, joissa on pyrkimystä totuuteen.

Erikoisoperaationa vuosi sitten alkanut Ukrainan valtausoperaatio markkinoitiin suomalaisille tuttuna Manilan laukausten kaltaisena lännen ja natsien torjuntana. Krimin valtauksen ja uusien alueiden valtaamisessa näytettiin omalle kansalle valekansanäänestystä, jonka kansainväliset tarkkailijat tuomitsivat.

”Kolm kertaa ko valehtelloo, niin uskoo issekkii.”

Ukrainan sodan jatkuessa on Vladimir Putinin puheiden pääteemaksi muodostunut jopa pyhä sota, koska ”länsi pyrkii heikentämään Venäjää”.

Toinen ihmettelyn aihe meille täällä kaukana maailman metropoleista on Yhdysvaltojen entisen presidentin Donald Trumpin käsittämättömät vihapuheet.

Euroopan neuvoston ministerikomitea on määritellyt vihapuheeksi ilmaisumuodot, ”jotka levittävät, lietsovat, edistävät tai oikeuttavat etnistä vihaa, ulkomaalaisuusvastaisuutta, antisemitismiä tai muuta vihaa, joka pohjaa suvaitsemattomuuteen”. Eli ne ovat puheita, joissa toisia ihmisiä pidetään epäilyttävinä, epäluotettavina ja alempiarvoisina.

Suomesta katsoen tuntuu uskomattomalta, jos Trump voi puheillaan ja totuuden mukaista tietoa valemediaksi nimittelemällä vielä nousta presidentiksi – edes ehdokkaaksi.

Mutta Suomessakin on lähiaikoina syytä kuunnella tarkalla korvalla kansanedustajaehdokkaiden puheita, ettei vain lipsahdettaisi vihapuheisiin tai poikettaisi vaakasuoralta tieltä.

Kirjoittaja on emeritus kaupunginjohtaja ja urheiluhullu.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos