Vauvoilla on vaikutusvaltaa – Lapsimyönteisten asenteiden edut olisivat ilmeiset, kirjoittaa kolumnisti Iiris Aaltio

Vauvat itkevät joskus ihan muuten vaan, sanoo yleinen elämänkokemus.

15.2. 6:00

”Jospa Suomessa olisi enemmän lapsimyönteisyyttä”, huokaisi nuori isä vastikään. Lapsikielteisyys näkyykin monella tavalla. Lasten huomioon ottaminen jopa ärsyttää monia.

Helsingin Sanomien jutussa vastikään kerrottiin, kuinka rautatieaseman lähellä sijaitsevassa kirjasto Oodissa vauvat vanhempineen ovat ihan vallanneet ravintolan, jossa kiireiset työssä käyvät saavat sitten jonottaa lounastaan. Haloo. Keskellä kaupunkia löytyy lounaspaikkoja toimistotyöntekijöille yllin kyllin.

Eivät vauvat vanhempineen ole vähemmän tärkeitä asiakkaita. Heille suo mielihyvin mahdollisuuden käyttää kirjaston palveluja ja tavata muuta vaunukansaa kotihoidon ohessa. Moni kun tulee sinne kauempaakin, kun paikkaan on hyvät liikenneyhteydet, ja siellä on vauvaperheet otettu huomioon.

”Lasten huomioon ottaminen jopa ärsyttää monia.”

Jutun mukaan vauvan itku voi häiritä, ”lieköhän päiväuniaika vai nälkä”. Vauvat itkevät joskus ihan muuten vaan, sanoo yleinen elämänkokemus. Jokainen vanhempi varmasti yrittää rauhoittaa lastaan.

Oodissa on monenlaisia tapahtumia, osa erityisesti vauvoille ja vanhemmille tarkoitettuja. Ei kirjastoissa nykyään vain lueta hiljaisuuden vallitessa. Totta kai muita pitää ottaa huomioon ja jäljet korjata, kaikkien.

Tulevia vaaleja ajatellen alhainen syntyvyys ei ole ollut erityisen paljon esillä. Petteri Orpo aiheutti harmaita hiuksia puolueväelleen epäilemällä puolustusministeri Antti Kaikkosen vanhempainvapaata strategiseksi vaalitempuksi, aihepiiri kun on tasa-arvo arka kaikin puolin.

Sosiaalidemokraatit pitävät lippulaivanaan mieluusti naiskysymystä ja tasa-arvoa, eikä siihen sovi ainakaan patistelu perheenlisäyksiin. Maahanmuuttajaperheiden lapsiluku on usein muita korkeampi, siispä suljetaan portit, on perussuomalaisten lääke. Keskusta yrittää leimautua perheystävälliseksi puolueeksi, seköhän syynä siihen, että gallupit osoittavat laskevia äänimääriä.

Perheen ja työelämän tutkimusta on Suomessa runsaasti, yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa, vähemmän tutkimukseen pohjautuvia suosituksia kuitenkaan näkee. Lapsimyönteisten asenteiden edut ainakin olisivat ilmeiset.

Vauvat ovat vaikutusvaltaisia. Parin kymmenen vuoden päästä etenkin, jos kansakunnan pitää tulla toimeen yhä epäsuhtaisemmalla ikärakenteella.

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston emerita professori.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos