Valittajien valtakunta

Viranomaispäätöksistä valittaminen on tärkeä oikeus, jonka väärinkäyttö tekee hallaa kaikille.

10.2. 6:00

Viranomaisten päätöksistä valittaminen on kansalaisten oikeusturvan kannalta välttämätön oikeus, mutta tätä oikeutta ei pidä halventaa järjettömillä valituksilla. Heppoisin perustein valittaminen on omiaan tuhoamaan uskottavuutta aiheellisiltakin valituksilta.

Valitustehtailusta syntyy varsin kummallinen kuva paikkakunnan asioista. Ikään kuin päättäjillä ei olisi mitään käryä asioista, vaikka heillä on päätöksenteon tueksi dokumentoitua tietoa. Ja ikään kuin viranhaltijat voisivat jatkuvasti tehdä lainvastaisia päätöksiä, vaikka heitä sitoo virkavastuu. Tällainen valittaminen ei – valitettavasti – vie paikkakunnan asioita yhtään eteenpäin.

Valitukselle pitää olla muutkin kuin tuulesta temmatut perusteet. On esimerkiksi aika surkuhupaisaa, että valituksessa väitetään salatuiksi asiakirjoja, joista julkaistu aukeaman verran tekstiä ja kuvia paikallislehdessä ja sen verkkosivuilla, missä niitä on vuolaasti kommentoitu. Salaista jos mikä.

Aika ajoin lehdeltä toivotaan, ettei valituksista tehtäisi juttuja. Ajatellaan, että jutuissa valittajat saavat kaipaamaansa julkisuutta ja lisäksi aiheuttavat mainehaittaa.

Tämäkin on kestämätön tie. Julkaisemista pitäisi silloin harkita pärstäkertoimen eikä uutiskriteerien perusteella, ja päätösvaltaa karkaisi toimituksen ulkopuolelle.

Lukijoilla, kuntalaisilla on oikeus tietää, mitä asioita kunnassa käsitellään, paljonko paloi aikaa ja rahaa, ja mikä oli lopputulos. Uutisoinnin periaatteiden mukaisesti uutisprosessit seurataan loppuun saakka. Vain siten voidaan nähdä, oliko valitus aiheellinen vai aiheeton, ja mitä siitä seurasi.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos